EkonomiGenelKıbrısManşet

Hellimde günlük kapasite 10 ton

SÜİB Başkanı Başlar, ülkedeki mevcut yapıyla üretilecek “Menşe İsmi Korumalı” hellim miktarını söyledi

SÜİB Başkanı Başlar, ülkedeki mevcut yapıyla üretilecek “Menşe İsmi Korumalı” hellim miktarını söyledi

Başbakanlık Müsteşarı, Hellim Koordinasyon Kurulu Başkanı Amcaoğlu, MİK tüzüğü konusunda Rumları eleştirdi

300 BİN KÜÇÜKBAŞ VAR

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Mustafa Başlar, Menşe İsmi Korumalı (MİK) hellim üretimine getirilecek yeni düzenleme konusunda açıklamada bulundu. Yeni düzenlemeye göre MİK hellim üretiminde Ocak 2023’e kadar keçi/koyun süt oranının %10, ardından %20 daha sonra ise her yıl %5 arttırılması öngörülüyor. Başlar, küçükbaş hayvan sayısının yaklaşık 300 bin civarında olduğunu, MİK’e uygun üretimin artarak devam edebilmesi için küçükbaş sayısının her yıl 300 bin artırılması gerektiğini kaydetti. Başlar, küçükbaş hayvan sayısının artırılabilmesi için kaba yem üretiminin yükselmesi gerektiğini ancak su kaynaklarının kıt olmasından dolayı bunun da zor olacağını belirtti.

MİK’E UYGUN GÜNDE 10 TON

Mustafa Başlar, Süt Endüstrisi Kurumu verilerine göre günlük 400 ton süt üretiminin bulunduğunu, bunun %8-10’unun koyun/keçi sütü olduğunu belirtti. Başlar, ürettiği sütü SÜTEK’e vermeyen ve kendi hellim/yoğurt üretiminde kullanan küçümsenmeyecek miktarda küçükbaş hayvan üreticisinin de bulunduğunu hatırlatarak, Kuruma verilmeyen keçi/koyun sütünün %5 civarında tahmin edildiğini kaydetti. Başlar, SÜTEK’in güncel verileri ve Menşe İsmi Korumalı (MİK) hellim için %20 koyun/keçi sütü kullanılması koşulu esas alındığında, MİK’e uygun olarak günde 10 ton hellim üretilebileceğini kaydetti.

5 İŞLETME UYGUN ÜRETİM İÇİN

SÜİB Başkanı ayrıca, 5 işletmenin MİK’e uygun hellim üretimi yapabilmek için başvuruda bulunduğunu, söz konusu işletmelerle istişarelerin sürdüğünü ifade etti. Onaylanan MİK hellim üretiminde keçi/koyun süt oranının %51 olması gerekiyor. Hem Güney hem de Kuzey Kıbrıs’ta keçi/koyun süt üretimi düşük olmasından dolayı söz konusu orana tepki gösterilmişti. Avrupa Komisyonu, 12 Nisan 2021’de Kıbrıs’ta üretilen hellim ismini AB çapında koruma altına alarak ve yanıltıcı ve taklit ürünlere karşı koruyarak Menşe İsmi Korumalı Ürün/protected designation of origin (PDO) olarak tescillemişti.

İKİ KESİMLİ HELLİM KOMİTESİ

Bu arada, Başbakanlık Müsteşarı, Hellim Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, AB Komisyonu başkanlığında iki taraftan da 5’er temsilcinin yer aldığı çalışma komitesinin oluşturulduğunu bildirdi. Amcaoğlu, Rum tarafının tüzükte tek yanlı değişiklik yapma girişiminde bulunmasını eleştirerek, bu konuda AB Komisyonu nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Komitenin önümüzdeki ay çalışmalarına başlayacağını hatırlatan Amcaoğlu, tüzükte bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunun bu komitede ele alınması gerektiğini ifade etti. Amcaoğlu, sağlık denetimleri için Avrupa Komisyonu tarafından bağımsız denetim kurulu atanması yönünde de olumlu karar alındığını da söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu