EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Hem mevduat hem kredi faizi uçacak

TC Merkez Bankası sürpriz yaparak politika faizini %40’a çıkardı. Artışlar zincirleme etkilere yol açacak:

TC Merkez Bankası sürpriz yaparak politika faizini %40’a çıkardı. Artışlar zincirleme etkilere yol açacak:

KREDİ ALANLAR SIKINTILI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artışla %40 seviyesine çıkardı. Böylelikle politika faizinde yıllık bileşik faiz %49 seviyesine yükselirken piyasanın 12 ay sonrası için belirlediği %43.9’luk enflasyon beklentisinin üzerine çıktı. Bu durum Kasım 2021’den bu yana ilk kez pozitif reel faize işaret etti. TCMB karar metninde parasal sıkılaştırma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağı mesajını da verdi. Ancak, bu gelişme hem mevduat hem de kredi faizlerinin %50’nin üzerine çıkmasına neden olacak. Yüksek faizlerin özellikle kredi borcu olan kesimleri ciddi oranda etkilemesi bekleniyor.

TL DALGALANDI
TCMB’nin faizi piyasa beklentilerinin üzerinde artırması sonrasında Türk Lirası iki yönlü dalgalandı. TL, dolar karşısında ciddi sayılacak oranda değer kazanırken, Euro ve sterlin karşısında ise inişli-çıkışlı seyir izledi. Sabah saatlerinde dolar/TL, piyasalar açıkken gördüğü en yüksek seviye olan 28.8552’e çıkarken; kararın açıklanmasıyla birlikte düşüş gösterdi. Saat 14.30 itibarıyla Dolar/TL dış piyasalarda günlük %0.30 değer kaybıyla 28.76’dan işlem görüyordu. Dalgalı bir grafik izleyen Euro/TL 31.57; sterlin/TL ise 36.25 seviyesindeydi. KKTC’de aynı dakikalarda dolar 29.00; Euro 31.68 ve sterlin de 36.33 TL’den alıcı buluyordu.

JPMORGAN: TL ARTACAK
Bu arada, JPMorgan, gelişmekte olan piyasalara ilişkin 2024 için ana beklentilerinden birinin TL’de değer artışı olduğunu belirtti. Son yıllarda art arda keskin değer yitiren TL’de, seçimlerin ardından para politikasında 180 derece değişikliğe gidilmesi ve politika faizinin büyük ölçüde yükseltilmesiyle iyimserlik oluştu. JPMorgan tarafından dün yayımlanan raporda Türkiye’ye de dikkat çekilerek “(2024 yılının) ilk yatırım teması toparlanma” denildi. Açıklamada, TL’nin dolar karşısında değer kazanacağı işlem türlerine atıfta bulunularak, “TL için var olan ağırlığı artır tavsiyemize 6 ay vadeli dolar/TL forward’lerini ekliyoruz” denildi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu