EkonomiGenelKıbrısManşet

Hem yemlik arpa hem de tohumluk arpa sıkıntısı!

Ziraat mühendisleri odası yemlik arpa ithalinde uzun bir süredir sorun yaşandığına dikkat çekti

Ziraat mühendisleri odası yemlik arpa ithalinde uzun bir süredir sorun yaşandığına dikkat çekti

ZMO, “TÜK ambarlarındaki yemlik arpa ‘tane’ ile sayılacak kadar azaldı”

TÜK’ün, 20 bin tonluk “tohumluk arpayı” zamanında sağlayamayacağı belirtildi

ZMO’DAN SERT SUÇLAMALAR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Erkut Uluçam,  Toprak Ürünleri Kurumu ve Tarım Bakanlığının uzun bir süredir yemlik arpa ithalinde sorun yaşadığının bilindiğini kaydederek, hükümetin bu konudaki icraatlarını eleştirdi. Uluçam, yaptığı yazılı açıklamada, birkaç haftada bir yemlik arpanın TÜK ambarlarında tane ile sayılacak kadar azaldığını, hayvan yetiştiricilerinin can havliyle yakındıklarını belirterek, “TÜK’ün yemlik arpa ithalini dahi yapamazken, 20 bin ton tohumluk ihtiyacını da zamanında karşılanmasının da beklenmediğini” ifade etti. Geçmiş yıllarda TÜK’ün ambarlarının Haziran ayında üreticinin arpa ve buğdayını almak üzere açıldığını, bu yıl ambarların Ağustos ayı içerisinde açıldığını belirten Uluçam, ülkede kıt olan tohumluğun bile toplanamadığını, bunun sebebininse “yurt dışından ithal edilmek istenmesi” olduğunu savundu.

TOHUMLUK ARPADA TİYATRO

ZMO Başkanı Uluçam açıklamasında “Tohumluk arpada ise başka bir tiyatro sergilendiğini” iddia ederek, özel firmaların tohumluk arpayı hem pahalı sattığını hem de destek aldığını savundu. Uluçam’ın hesaplamasına göre; Türkiye’de TİGEM’in sertifikalı tohumluk arpayı 16,5 TL’den sattığı, bu arpanın navlun bedeli ve diğer vergilerle 24 TL’ye mal olduğunu ancak, ithalatçının ayrıca 8 TL’de sertifikalı tohum desteğini almasıyla tohumun ithalatçıya maliyeti 16 TL’ye iniyor. Ancak, firmaların bunu 30 TL üzerinde bir fiyatla üreticiye sattığını anlatan ZMO Başkanı, “Kâr marjı bize birazcık yüksek görünse de Tarım Bakanlığı’nca az görünmüş olacak ki Bakanlık bütçesinden kilogram başına 8 TL destek verileceği ve ithalatçı firmalara birkaç ay içerisinde bu desteğin ödendiğinin, hangi köy kahvesine gitseniz size bunu söyleyeceklerdir” dedi.

DÜNYADA ÜRETİCİYE BİZDE TÜCCARA

“Üreticilerin alacakları bir yıl geriden ödenirken, tohumluk materyal ithal eden firmaların alacağın birkaç ay içerisinde ödenmesinin” ne kadar adil olduğunu soran Uluçam, bütün dünyada sertifikalı tohumluk desteklerinin direkt olarak çiftçiye verildiğini kaydetti ve KKTC’de neden ithalatçıya verildiğini sordu. İthalatçı firmalar arasında aslan payını “Tarım Bakanlığı danışmanının firması ile Bakanlık eski müdürünün ailesinin ortağı olduğu firmaların” aldığını ileri süren Uluçam, son 3-4 yılda ne kadar tohumluk getirildiği ve karşılığında kimin ne kadar tohumluk desteği aldığının sorgulanması gerektiğini kaydetti. Uluçam ayrıca, “Türkiye’den gelen can suyunun 3-4 partiliye  peşkeş çekildiğini” de iddialarına ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu