ManşetSpor

Her seçiş bir vazgeçiştir

Yumurta kapıya dayandı ya, yazlıkçı egzersiz’ severler rekreasyon alanlarında hınca hınç koşu, yürüyüş, bisiklet filan işleri artık çok geç maalesef. Birkaç ayda maydanoz bile yetişmez yetiştiren bilir ya neyse

Yumurta kapıya dayandı ya, yazlıkçı egzersiz’ severler rekreasyon alanlarında hınca hınç koşu, yürüyüş, bisiklet filan işleri artık çok geç maalesef. Birkaç ayda maydanoz bile yetişmez yetiştiren bilir ya neyse.

Birçoğumuzun örümcek ağlı bisikleti veya egzersiz ayakkabısını temizleme vakti geldi de çoktan geçti mâlum mayıs ayı. Hâlihazırda fitnes merkezlerine kayıtlar artarak devam ediyor. Niye mi? Tabiî ki deniz mevsimiyle birlikte hem yazlık giysiler dolaplarımızdan piyasaya çıkacak, hem de takkelerimiz düşüp kellerimiz görünecek. Steroidli karıncalar boy boy plajlarda ki bir kısım Ağustos Böcekleri de har har koşulara devam edecek.

Bilen bilir ki hiçbir lezzet, estetik ve de sağlıktan daha lezzetli değildir. Hâl böyle olunca egzersiz esnasında kullanılan malzemeler de önem kazanıyor. Talebelerimize; “Özellikle ayak sağlığını satın alamazsınız ama ayakkabı satın alabilirsiniz” deriz hep, yok öyle abuk postal veya terliklerle tendon sakatlıkları, taban çökmeleri ve benzeri sakatlıklar.

Paranız varsa çok pahalı fitness merkezlerine üyelik tabii ki doğal hakkınız ama sınırlı bütçelerde öncelik seçimi ayakkabıdan yana kullanılmalı. Egzersiz ayakkabıları da teknolojiden nâsibini almış hâldeler. Özellikle topuk sağlığı için 360 derecelik hava yastıklı veya su geçirmezlik de tercih sebebi olmuş.

Koşu sporu için seçtiğiniz zemin; düz, engebeli veya pist şeklinde olabilir. Koşu ayakkabılarının tabanları, zeminle minimum teması sağlamak için özel olarak tasarlandığından, pist için uygun olan bir ayakkabı modeli engebeli zeminde zorluk çıkarabiliyor. Bu nedenle, en doğrusu her zemin tipi için farklı bir koşu ayakkabısı satın almanız ve o gün koşacağınız yere göre seçim yapmanız olmalı.

Seçtiğiniz ayakkabıyı satın almadan önce muhakkak deneyelim mi? E pek tabiî. Buradaki ideal ölçü, ayak parmaklarınız ile ayakkabının burnu arasında bir parmaklık boşluk olması. Bu boşluk olmazsa, ayak parmaklarınız sıkışarak, kramp ve ağrıya neden olacaktır. Diğer bir deyişle, koşu ayakkabısında ayağın esneyebilmesi için yeterli pay bulunması gerekiyor.

Şimdi de en önemli soruya gelelim: İhtiyaçlarınıza ve fiziki yapınıza uygun bir koşu ayakkabısı nereden alınır? E reklam işine girmeyelim çünkü artık evrensel her marka, her yerde satılmakta.

Marka önemli mi? Asla, ancak marka mönümüzde (menü değil) yer alan amaca hizmet eder egzersiz ayakkabılar yanında ayak bileğini tutucu havlu çoraplar önceliğimiz olmalı. Ter tutmayan şort ve kısa kollular da bunlara eklenmeli.

Haa, profesyonel diyetisyen ve bireysel fitness danışmanı yanında danışan olmak da şart. Takdir sizin zira her seçiş bir vazgeçiştir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu