EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Herkes “asgari ücreti” bekliyor

Yasaya göre yeni asgari ücretin 16 Ocak’a kadar belirlenmesi gerekiyor

Yasaya göre yeni asgari ücretin 16 Ocak’a kadar belirlenmesi gerekiyor!


16 OCAK SON GÜN
Çalışan kesimlerin dört gözle beklediği 2024 yılı ilk asgari ücretin yasa gereği 16 Ocak’a kadar belirlenmesi gerekiyor. İstatistik Kurumu’nun aralık ayı hayat pahalılığı verilerini açıklamasının ardından, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun toplantıya çağrılması bekleniyor. Kasım ayı içinde yapılan toplantıda, işveren temsilcisi, çalışan kesimlerin ve işçi temsilcilerinin tepkisine yol açarken, işveren temsilcisinin değiştirilmesi istenmişti. Gelecek hafta içinde yapılması beklenen toplantıda, işveren kesimini yeni bir ismin temsil etmesi bekleniyor. Muhalefet partileri ile sendikal çevreler ise en kısa sürede asgari ücretin insanca, adil bir rakam olarak belirlenmesi çağrısında bulunmaya devam ediyor.

30 BİN TL OLMAYACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, yaptığı açıklamada, asgari ücreti belirlemede gerçek değerlerin konuşulacağını söyleyerek, hedefinin masada tarafları uygulanabilir, gerçekçi ve mantıklı bir yüzdelikte uzlaştırmak olduğunu vurguladı. Gardiyanoğlu, “Açık söyleyeyim, Asgari ücretin şu an 30 bin TL olmayacağını herkes biliyor…. Ocak ayının 4’ü veya 5’i gibi aralık ayı hayat pahalılığı yansımasını göreceğiz ve o benim ana şablonum olacak. Tek bir arzum ve temennim var ki işçi ve işverenlerle birlikte hükümet kanadının oybirliğiyle asgari ücreti belirlemesidir” diye konuştu.

BİLİMSEL TEMELDEN SÖZ ETTİ
Sadık Gardiyanoğlu, “Ücrette net artış yüzde 50 olabilir mi?” şeklindeki bir soruya “Herhangi bir yüzdelik vermek istemiyorum.  Kendimi veya kimseyi zor durumda bırakmak istemem. Dediğim gibi aralık ayındaki hayat pahalılığı verilerini bir görelim. Tahminim net aralık ayı ile ilgili 3-3.5 çıkacak. En son asgari ücretten bu yana artışı da değerlendirerek iki tarafı da masaya çağırarak artık görüşmelerimize bilimsel temelde başlayacağız” yanıtını verdi. Bakan Gardiyanoğlu, asgari ücrette hem işçi hem de işveren kesiminin onaylayacağı yeni bir sistemden de söz ederek, “Tartışmaları, kavgaları bitirecek. Gerçek ayakları yere basan rakamlar üzerinden bir sistem olacak. Pazartesi gününe kadar yeni sistemi duyurabiliriz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu