GenelKıbrısManşet

“Herkes boyunun ölçüsünü alacak”

DEVRİM DEMİR 

Kuraklık ve artan maliyetler hayvan üreticilerinin kâbusu oldu. 28 senedir küçükbaş hayvancılık ile uğraşan Nezif Tekyaprak, sektörün yok olmaya doğru sürüklendiğine vurgu yaptı

“HAYVANCI ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR”

Hayvancılar Birliği Küçükbaş Yönetim Kurulu Üyesi Nezif Tekyaprak, küçükbaş hayvancılığın bitmek üzere olduğunu söyledi. Her geçen gün artan maliyetler ve kuraklık ile küçükbaş hayvancılığın da bitme noktasına geldiğini anlatan Tekyaprak ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu.  Akçay köyünde 28 senedir hayvancılık ile uğraştığını kaydeden Tekyaprak, kuraklık nedeniyle otlak sıkıntısı yaşandığını ve ovalarda yeterli anız olmaması nedeniyle hayvanların karnını doyurmak için yem satın aldıklarını söyledi. Artan yem fiyatlarını endişe içinde izlediklerini kaydeden Tekyaprak, “Kuraklık bizim için çok büyük talihsizlik oldu. Yem fiyatları bizi iyiden iyiye zora soktu, gidişat çok kötü” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ, HELLİM TESCİLİNDE ÖNEMLİ”

Arpa fiyatlarının yanı sıra mazot ve elektrik maliyetlerinin de içinden çıkılmaz bir hale girdiğini ifade eden Tekyaprak, bir zamanlar Akçay köyünün yarısından fazlasının hayvancılıkla uğraştığını, şimdilerde ise bu sayının çok azaldığını söyledi. Kuraklık nedeniyle otlayamayan hayvanların aç olduğuna değinen Tekyaprak, hayvanlarını yedirmek için yem satın almak zorunda olduklarını belirtti. Maliyetlerle baş etmenin neredeyse imkânsız hale geldiğini dile getiren Nezif Tekyaprak, “Bu gidişle hellim tescilinde önemli rolü olan küçükbaş hayvancılık da bitecek. Maliyetlerle baş etmek oldukça zor, verilen teşvik parası ile sadece bir çuval yem alabilme noktasına geldik. Hellim tescili için küçükbaş hayvancıya verilecek olan teşvik daha cezbedici olmalı” şeklinde konuştu.

“GEREKEN ÖNEMİ VERİN”

Yazı-kışı, gecesi-gündüzü ve tatili olmayan, eziyetli bir iş olan hayvan üreticiliğinin el birliği ile tüketilme noktasına getirildiğini kaydeden Tekyaprak, “Kasaplar, hellim ve süt fabrikaları, küçükbaş üretiminin bitmesi ile hepsi boyunun ölçüsünü alacak” dedi. Hayvan üreticisinin devletten ve ilgili bakanlıklardan gereken önemi beklediğini kaydeden Tekyaprak, küçükbaşın sütünün sezonluk olduğunu, sezon bitince masraflarının katlanarak arttığını da vurguladı. Yem bitkisi üretmek zorunda olduklarına da dikkati çeken Nezif Tekyaprak, hayvanlarına bakabilmek, onları besleyebilmek için hali arazilerin ivedilikle üretim yapmak isteyen gerçek hayvancıya verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu