EkonomiGenelKıbrısManşet

Hiç insaf kalmamış!

DEVRİM DEMİR

Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasındaki döviz satış fiyatları arasındaki fark dün %6’ya yaklaştı

VATANDAŞIN BAYRAMINI KUTLADILAR(!)

Ramazan Bayramı’nın hemen öncesinde KKTC’de tam bir döviz satış anarşisi yaşandı. Dün, bankaların yabancı paraları özel döviz bürolarından daha pahalıya sattığı dikkati çekti. TİKEN’in 6 ayrı bankanın döviz satış ortalamasından yaptığı hesaplamaya göre dolar 20.53’ten; Euro 22.52’den; sterlinin de 25.56’dan yapıldığı dikkati çekti. Saat 11.00 itibarıyla 3 döviz bürosunun kur ortalaması dolarda 20.40; Euro’da 22.38, sterlinde ise 25.36 idi. Bir kamu bankasının sterlini 26.99’dan, Euro’yu 23.79’dan doları ise 21.69’dan satması; günlük işlem yapmak zorunda kalan vatandaşa bayram kazığı oldu.

ATEŞ TÜM TOPLUMU SARDI

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı hızla devam ederken, döviz kurlarındaki dur durak bilmeyen yükseliş ülkede Türk Lirası ödenip döviz borcu olanların bütçesini iyice çıkmaza soktu. Artan dövizlerin tetiklediği mal ve hizmetlere yönelik zamların ateşi ise tüm toplumu sardı. Döviz kurlarındaki artış, döviz ile iş yapan sektörlerin tümünü olumsuz etkilerken dövizdeki artıştan doğan olumsuzluklardan en büyük payı yine vatandaş aldı.

MUTFAĞA PARA KALMIYOR

Döviz borçlarını ödeyebilmek için dişinden tırnağından artıran vatandaşın cebinde, ay ortasında mutfak masrafına bile yetecek kadar para kalmıyor. Dövizdeki yukarı doğru seyir, KKTC’de döviz ile iş yapan insanların da cebini yakıyor. İthalatı döviz üzerinden yapan iş insanları, kurlardaki artışa bağlı artan maliyeti ürünlerin satış fiyatlarına yansıtıyor. Piyasadaki pahalılık nedeni ile vatandaş, mecburi olmadıkça ilaç bile satın almıyor. Vatandaş, ekonomik kemerini sıktıkça sıkıyor, esnaf da kan ağlıyor.

TÜRKİYE İLE FARK %6’YA YAKLAŞTI

20 Nisan itibarıyla TC-KKTC arasındaki döviz satış kuru makası %6’ya yaklaştı. Türkiye’de dün ortalama 19.41’den satılan dolar KKTC’de bankalar ortalamasında %5,77 farkla 20,53 TL’den satılıyordu. Euro’da TC-KKTC farkının %5,78; sterlinde TC-KKTC farkı da %5,84 düzeyindeydi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu