KadınManşetYaşam

Hıdırellez & Beltain & 5&5 enerji kapısı açılımı….

Toprakla doğduk, ateşle kül e dönüştük, rüzgârla savrulduk, su ile aktık,arındık karıştık ummana. İçimize yaptığımız tüm dokunuşlar, kişinin kendine olan yürüyüşüdür. Aynadır, şifadır, duadır... 

Toprakla doğduk, ateşle kül e dönüştük, rüzgârla savrulduk, su ile aktık,arındık karıştık ummana. İçimize yaptığımız tüm dokunuşlar, kişinin kendine olan yürüyüşüdür. Aynadır, şifadır, duadır…

HIDIRELLEZ & BELTAİN & 5&5 ENERJİ KAPISI AÇILIMI….

MUCİZELERİN ORTAK RİTÜEL DİLİNİN TARİHİ….

‘’5 Mayıs & 6 Mayıs’’

Academy Of Eywa ailesi olarak bu günün farklı bir o kadarda ortak hikayelerine yer vermek istedim. Astroloji, meditasyon, Paganizm den 4 Temel Dinsel Dogmalara, Ritüeller, Dualar ve masallarıyla….

 HIDIRELLEZ SİZLERLE….

“YARADAN ; YARATMAK İÇİN KENDİNİ KULLANIR,YANİ YARATILAN HERŞEY O’DUR”

Hıdırellez günü Hazreti Hızır’ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu sebeple de hıdırellez günü yabancılara kucak açmak ve isteklerini reddetmemek gerekir. Zira Hızır’ın farklı suretlerle hıdırellez günü insanlara göründüğüne inanılır.

Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hızır ve İlyas’ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.

” İyi ile kötü arasındaki çizgi son derece incedir; birileri için iyi olan başkaları için kötü sayılabilir. Kadim öykülerde de bir peri ile bir cadı arasındaki fark sadece yaş ve güzellikten ibarettir..” Umberto Eco

Beltain, Wiccaların kutladığı en önemli iki bayramdan biridir. Samhian ölüm, Beltain yaşam içindir. Üretkenlikle ilgili güneş bayramlarının en büyüklerindendir. Doğum ve büyüme kutlanır. Süpürge sembolizmasının, hep yanlış yorumlandığı gibi uçmak için değil; erkeklik organını sembolize ettiğini de anımsatalım.

Burada güneşin Tanrı ve Tanrıçası, birlikte merkezde bulunur. Bayramı kutlayanlar süpürge üzerine oturup, Mayıs ağacının etrafında dönerek dans ederler. Her ikisi de, üretkenliğin sembollerindendir. Beltain akşamında ay ne zaman yükselirse kutlama o zaman başlar. Ürünlerin verimliliği için ateş yakılır ve ateşin etrafında saat yönünde dönerek dans edilir. Bitki ve baharatlar: gül, biberiye, bataklık nergisi, leylak ve çuha çiçeği.

Hızır Arapça kökenli bir isimdir ve anlamı ‘’YEŞİL ADAM’’’dır. Hızır (a.s.)’ın oturduğu kuru yeri yeşillendirdiği söylenir. Ve yukarıda da yazdığım gibi boğa burcunun yönetici gezegeni Venüs’tür ve Venüs’ün rengi yeşildir.

Rivayete göre Ab-ı Hayat suyunu içmiş ve ölümsüzleşmiştir. Bir rivayete göre de Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva(a.s.)’nın cesetlerini Hz. Nuh (a.s.)’a getirdiği için Allah’ü Teala tarafından çok uzun bir ömürle mükafatlanmıştır. Sürekli olarak gezen Hızır (a.s.) Chiron’un gezici ve dolaşan anlamına da karşılık gelir.

Hıdırellez Günü Okunacak Dua:

Hıdırellez günü bol bereket için,rızık için aşağıdaki dua okunur.

“Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS”

Bu dua 40 defa okunuyor. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü 1 defa okunup 40’a tamamlanıyor. İçinizden geldiği gibi Allah’a dua edersiniz.Allah’tan dileklerinizi ve bu senenin hayırlı olması,bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz.

Ayrıca 5 mayıs günü ikindi namazından sonra sabah namzına kadar 2 rekat Allah rızası için namaz kılınır.Şöyle dua edilir.

“Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin. Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin. Benim hem dünyamı hem de ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lütfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar.

Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Aminnnn…”
HIDIRELLEZ RIZIK DUASI:

Yâ Allahu, yâ Rabbi, yâ Hayyü, yâ Kayyûmü, Yâ Zel Celâli ve ikram.Es’elüke bismikel azîmil-a’zami.Enterzukanî helâlen tayyiben.Allahümme in kâne rızkunâ fissemâi enzilhu.Ve in kâne fil ardi ezhirhu ve in kane ba’iden karribhu.Ve in kâne kâriben yessirhü.Ve in kâne kalîlen kessirhü.Ve in kâne kesîren ihfazhü bilbereketi”

ONLAR Kİ AB-I HAYAT SUYUNDAN İÇMİŞLER,ÖLÜMSÜZLÜĞE ULAŞMIŞLAR! YER YÜZÜNDE BULUŞUP HIDIRELLEZİ KUTLAMIŞLAR! BAHARIN BAYRAMI,DİLEKLERİN VUSLATI  HIDIRELLEZ  MÜBAREK OLSUN…HAYIRLARA VESİLE OLSUN…

Hıdrellez, Hızır ile İlyas Nebi’nin yeryüzünde buluştuğu gündür.(Nebi: Kitapsız Peygamber).Ab-ı Hayat suyundan içerek ölümsüzlük makamına ulaşmış bu yüce ruhlar, her yıl 5 Mayıs akşam ezanından ,6 Mayıs  ikindi ezanına kadar olan sürede yeryüzüne inerek insanların dileklerini gerçekleştirmek üzere hizmet ederler. Her kim ki Hıdırellez günü usullerince niyet eder, dualarını yerine getirirse Cenab-ı Hakkın Elçi Kıldığı Hızır ve İlyas niyetlerini gerçekleştirecektir.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu bilinen Hızır ile denizlerin hakimi olan  İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre : ‘’Hızır Günleri’’ adıyla ’’ yaz mevsimi’’ni, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise: ‘’Kasım Günleri’’ adıyla’’ kış mevsimi’’ni oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip yaz günlerinin başladığı zamandır.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPMALIYIZ? İHTİYACIMIZA GÖRE HANGİ RİTÜELİ UYGULAMALI,HANGİ DUALARI ETMELİYİZ? SİZİN İÇİN HAZIRLADIĞIM  LİSTEYE GÖZ ATIN;

*ÇİÇEKLERDEN ŞİFALI SU YAPMA: Hızır’ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplanır, oyunlar oynanır, Toplanan çiçekler kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceğin; bu su ile kırk gün yıkanan kişinin gençleşip güzelleşeceğine inanılır.

*İSTEK VE NİYETLER İÇİN: Hızır’ın eli değen şeylerin dolup taştığı rivayeti nedeniyle Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe isteyenler herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparak; altın ve benzeri ziynet eşyası isteyenler ağaç yapraklarını kollarına veya boyunlarına takarak isteklerine kavuşacaklarına inanır.

*HIZIR HAKKI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER: Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve ihtiyaçlı kimselerin karnını doyurmak “Hızır hakkı” için olmalıdır çünkü tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamaya yöneliktir.

*HIZIR SOPASI: Hastalıklar, ağrılar için şifa olduğuna inanılan Hızır Sopası geleneği vardır. Bu sopa ağrı-sızı olan yerlere vurulursa ağrıların geçeceğine inanılır ,türbe yakınında veya doğadan topladığınız kurumuş ağaç dallarını bu amaçla kullanabilirsiniz.

 *BAHT AÇMA TÖRENİ: Hıdrellezde baht açma törenleri oldukça yaygın olarak uygulanır. Talih ve kısmet açtırmak isteyen genç kız ve kadınlardan yüzük, küpe gibi eşyalarını çömleğe atmaları istenir ve çömleğin üzerine su eklenerek ağzı kapatılır. Kapalı çömlek bir gece boyunca bir gül ağacının dibinde bekletilir. Ertesi günü bir araya toplanan kadınlar, çömleği ortaya koyarak maniler eşliğinde eşyaları çıkarmaya başlarlar.

*YOĞURT MAYALAMA GELENEĞİ: Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki sürede doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır.Trabzon-Şalpazarı İlçesi’nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır ve gelecek yıl tekrar değiştirilir.

*HUZURA KAVUŞMAK VE HER TÜRLÜ NİYETİN KABULÜ İÇİN ‘’HIDIRLIK’’ TA DOLAŞMAK: kışın sona erdiği tabiatın uyandığı hıdrallez’de çeşitli çareler için  halk tercihen beyaz elbiseler giyerek gün doğmadan önce yeşil ve bol sulu kırlara gidilip eğlenilir. Kutlamalar yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denir. Kısacası türbe ziyaretleri ve doğada dolaşmak,dans etmek…

*GÜL AĞACINA NİYET ASMAK: 5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır, kese içine para dikilip gül dibine gömülür ve ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşılır. Beyaz kağıt veya mendil üzerine tüm istekleriniz ve niyetleriniz yazılır veya resmi çizilerek,kırmızı mantinle gül ağacına bağlanır.Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Dilek mektubu veya mendili alınır. Yakıp külleri toprağa veya denize savrulur. Yakmadan Toprağa gömebilir veya denize atabilirsiniz.içinizden hangi yöntem gelirse onu yapın.

*KÖTÜLÜKLERİ KOVMAK VE KORUNMAK İÇİN : Evdeki her kişi için yedi fasulye veya yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

*KURAN-I KERİM’DEN ‘’KEHF SURESİ’’ OKUNUR:

Hızır ve Kur’an ‘dan Kehf suresi’nde Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi’de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için “iki denizin birleştiği yer” denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette “Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.” denilerek Hızır olarak atfedilenden bahsedilir.

Sevgili Academy Of Eywa okuyucuları,bu günki yazı dizimizde HIZIR VE İLYAS PEYGAMBERLERİ,HIDIRELLEZİ konuk ettik. Dilerim her birinizin gönlünden geçen,ihtiyacı olan şifa her neyse imdadınıza Hızır Aleyhisselam yetişsin.

Ne demişler ‘’Kul sıkışmassa Hızır Yetişmezmiş’’…

YENİ YAZIMIZDA BULUŞUNCAYA DEK:

SAKIN UNUTMAYIN!

‘’BAL KABAĞINI AT ARABASINA DÖNÜŞTÜREN SİHİR,SENİN PARMAK UCUNDAN ÇIKAN ENERJİ!MUCİZE SENSİN! ÖTESİ YOK!’’

ASTROLOG & KİŞİSEL GELİŞİM DÖNÜŞÜM DANIŞMANI

SEVİNÇ TOZDUMAN

Diğer Haberler

Başa dön tuşu