GenelKıbrısManşetSiyaset

Horozoğlu: Büyüklerimiz tarafından bizlere miras bırakılan devletimize ve bayrağımıza sahip çıkacağız!

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 15 Kasım Pazartesi günü Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı’nı sevinçle kutladığını, İstiklal Marşı’nı okuyarak, KKTC bayrağını göndere çektiğini belirtirken, İngiltere’de ilk kez KKTC bayrağının resmi bir belediye binasında dalgalandığını ve bu ana şahit olmanın tarifi olmayan bir gurur olduğunu ifade etti.

Gıynık Sosyal Medya

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 15 Kasım Pazartesi günü Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı’nı sevinçle kutladığını, İstiklal Marşı’nı okuyarak, KKTC bayrağını göndere çektiğini belirtirken, İngiltere’de ilk kez KKTC bayrağının resmi bir belediye binasında dalgalandığını ve bu ana şahit olmanın tarifi olmayan bir gurur olduğunu ifade etti.

Nafiya Horozoğlu, KKTC bayrağının gerektiği gibi gün sonuna kadar asılı kalması yerine, sayılı bir Türk karşıtı grubun şikayetleri üzerine 15 Kasım günü öğleden sonra bayrağın kaldırıldığını belirtirken, “Waltham Forest’ın böylesi bir baskıya boyun eğmiş olması Kıbrıs Türk toplumu arasında hayal kırıklığı yarattı.” dedi.

Horozoğlu, Walham Forest belediye başkanının KKTC’nin, Birleşik Krallık Hükümeti tarafından tanınmayan tartışmalı bir bölge olduğunu belirttiği ve KKTC bayrağının asılmasının bir suç olarak nitelendirerek özür dilediği açıklamasını samimiyetsiz bulurken, KKTC’nin İngiliz Hükümeti tarafından tanınmadığı açıklamalarının, Tibet’in de tanınmayan bir ülke olduğunu fakat 2 Eylül 2021 tarihinde Tibet bayrağının dalgalandırılmasına izin verilmesiyle anlamsızlaştığını dile getirdi.

Belediyenin İngiltere tarafından tanınmayan Tibet bayrağının dalgalanmasına müsaade ettiği ancak Kıbrıslı Türklerin KKTC bayrağının dalgalanmasına önce izin verdiğini sonra tepki gelince kaldırıp ambara fırlattığını belirten Horozoğlu, bu durumu Kıbrıslı Türk toplumuna karşı yapılan büyük bir ırkçılık, haksızlık ve ayrımcılık olarak değerlendirdi.

Nafiya Horozoğlu, KKTC bayrağının indirilmesi yetmesmiş gibi ambara fırlatılmasının İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler için yürek burkan bir kare olduğunu, Uluslararası arenada tanınmayan bir ülke olmanın bedelini Kıbrıslı Türklerin uzun yıllardır en ağır şekilde ödediğini ve ödemeye devam ettiğini belirterek, “Sürekli ötekileştirdik, sanki Kıbrıslı Türk olmak bir suçmuş gibi hissedildik. Dolayısıyla, dün yaşanan böylesi bir saygısızlığa ve ayrımcılığa karşı sessiz kalmayacağız. Büyüklerimiz tarafından bizlere miras bırakılan devletimize ve bayrağımıza sahip çıkacağız!” dedi.

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu’nun paylaşımının tamamı şu şekilde:

“15 Kasım Pazartesi günü Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler, Cumhuriyet Bayramı’nı Waltham Forest Town Hall’da büyük bir sevinçle kutladı. İstiklal Marşı’nı okuyan Kıbrıslı Türkler, KKTC bayrağını da göndere çekmişti. İngiltere’de ilk kez KKTC bayrağı resmi bir belediye binasında dalgalandı. Bu tarihi ana şahit olmak hepimiz için tarifi olmayan bir gururdu.

KKTC bayrağı gerektiği gibi gün sonuna kadar asılı kalması yerine, sayılı bir Türk karşıtı ırkçı grubun şikâyetleri üzerine 15 Kasım günü öğleden sonra kaldırıldı. Waltham Forest’ın böylesi bir baskıya boyun eğmiş olması Kıbrıs Türk toplumu arasında hayal kırıklığı yarattı.

Waltham Forest belediye lideri ise samimiyetsiz açıklamasıyla, KKTC bayrağının asılmasını bir suç olarak nitelendirerek özür diledi. Kuzey Kıbrıs’ın, Birleşik Krallık Hükümeti tarafından tanınmayan tartışmalı bir bölge olduğunu ekledi.

Uzun bir süredir belediye yetkilileri, KKTC’nin İngiliz Hükümeti tarafından tanınmadığını ve bu nedenle o bayrağın böyle bir şekilde kaldırılmasına izin verilmeyeceğini savunmuştu. Ancak, belediye yetkililerinin 2 Eylül 2021’de Walthamstow Belediye Binası’nda Tibet bayrağının dalgalandırılmasına izin vermesinin ardından KKTC bayrağı hakkında yapılan açıklama anlamsızlaşmıştı. Tibet, İngiliz Hükümeti tarafından da tanınmıyor.

Waltham Forest Belediyesi, İngiltere tarafından tanınmayan Tibet’in bayrağını dalgalanmasına müsade etti ancak Kıbrıslı Türklerin KKTC bayrağının dalgalanmasına önce izin verdi sonra tepki gelince kaldırıp ambara fırlattı. Bu Kıbrıslı Türk toplumuna karşı yapılan büyük bir ırkçılık,haksızlık ve ayrımcılıktır.

Belediye, Tibet bayrağının çekilmesine ve Tibet halkının demokrasi günlerini kutlamasına izin veriyor ama Kıbrıs Türk toplumuna karşı ayrımcılık yapıyor. Kıbrıslı Türklerin Bağımsızlık Günlerini kutlamak için demokratik haklarını reddedetti. KKTC bağımsız bir millettir ve Kıbrıs Türk halkı Commonwealth’in bir parçasıdır. Waltham Forest Belediyesi’ndeki diğer tüm topluluklar gibi kutlama ve eşit muamele görme hakkına sahibiz.Waltham Forest bölgesi, yaklaşık 10 bin kişi olduğu tahmin edilen büyük bir Türk topluluğuna sahip ve özellikle Kıbrıslı Türk kökenli kişilerler yoğunlaşmıştır.

Tibetlilerin ilk kez Eylül 2018’de Waltham Forest belediyesinde bayraklarını kaldırmalarına izin verildi. Bu yıl, bayraklarını yükselttikleri dördüncü yıldı.

KKTC bayrağının indirilmesi yetmezmiş gibi saygısızca ambarın bir kenera atılması hepimiz için yürek burkan bir kare oldu. Uluslarası arenada tanınmayan bir ülke olmanın bedelini Kıbrıslı Türkler uzun yıllardır en ağır şekilde ödedi ve ödemeye devam ediyor. Sürekli ötekileştirdik, sanki Kıbrıslı Türk olmak bir suçmuş gibi hissedildik.

Dolayısıyla, dün yaşanan böylesi bir saygısızlığa ve ayrımcılığa karşı sessiz kalmayacağız. Büyüklerimiz tarafından bizlere miras bırakılan devletimize ve bayrağımıza sahip çıkacağız!”

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu