GenelKıbrısManşet

HP Genel Sekreteri Alas: Hayvancının maliyetini düşürmeniz lazım ki fiyatlar düşsün, kasap da satış yapsın

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas katıldığı programda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Programın başında asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunan Turgut Alas “Gayrimeşru hükümetin başbakanı bir çok açıklama yapıyor ama hep açıklamada kalıyor bu laflar. Tabii ki devlette olduğu gibi özel sektörde de insanlara Hayat Pahalılığı imkanları sağlanmalı. Devlette 3 ayda bir yapacaklarsa özel sektöre de bunu yapmaları gerekiyor. Çalışmalar ne yönde bilmiyoruz, hep konuşmada kalıyor. Burada yapılan artıştan çok alım gücüne bakmak lazım. Bu ülkede yaşayan bir insan olarak baktığımda maaşıma zam geldikçe alım gücüm artmıyor aksine daha da düşüyor. Çünkü tükettiğimiz şeylere de zam geliyor. Enflasyon daha da artıyor. Burada yapılması gereken alım gücünü artıracak adımlar atılması. Bir şeyin fiyatını düşürmek o şeyin girdi maliyetlerini düşürmekten geçer. Şu anda gündem et, insanlar güneye kaydı diyoruz çünkü orası daha ucuz. Bizde bir narh konuldu o zaman söylemiştik bir işe yaramayacak diye böyle olduğunu da gördük” şeklinde konuştu.

“ETE NARH HAYVANCIYI BATIRIR, İTHALAT FİYAT ARTIŞINA ÇÖZÜM DEĞİL”

Hayvan üreticileriyle görüştüğünü ve kilo başına maliyetin 600 Türk Lirası civarında olduğunu öğrendiğini belirten Alas “Nasıl bu ürünü bu fiyattan satsınlar. Bir de Güney’de daha da ucuzken siz narh da koyunca hayvancı batar. Bu sefer de yurt dışından ithal etme yoluna gidilecek. Türkiye bunu denedi ithal et getirdi ama fiyatları ucuzlatamadı. Bunun bir çözüm olacağını sanmıyorum. Diğer ürünlerde de bu böyle. Geçen yıl limonu tartıştık, ithal etmişlerdi fakat fiyat ucuzlamamıştı” dedi.

“KASAP HAYVAN BULAMIYOR, HAYVANCI O FİYATLARA SATMIYOR”

Son olarak Tarım Bakanı ile hayvancılar arasında çıkan küçük baş hayvan var yok tartışmasına da değinen Turgut Alas “Bakanın ne kadar resmi rakamlarla konuştuğunu bilemiyorum. Hayvancıların açıklamasıyla kasapların açıklamasına baktığımızda birbiriyle örtüşüyor. Kasap bulamıyorum diyor, hayvancı var ama o fiyattan ben satmıyorum diyor. Sonuçta aynı noktaya geliyoruz; hayvancının maliyetini düşürmeniz lazım ki fiyatlar düşsün, kasap da satış yapsın. Sıkıntı bu aslında. Belki de 9 bin tane kestiğiniz küçük baş hayvan ihtiyacınızı karşılamıyordur. Mecliste çıkıp bu rakamları telafuz etmek doğru değil. İnsanlara baktığınızda evlerine et götüremiyorlar” şeklinde konuştu.

“PALUZE KÖFTER VERGİSİ SIFIRLAYACAĞINIZA ÜRETİCİYE YÖNELİK VERGİLERİ SIFIRLAYIN”

Programda su konusuyla ilgili olarak da kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Turgut Alas “Suyu tarımsal ve içme olarak ikiye ayırmak lazım. Tarımsal kullanımda efektif olarak karşılık alınamıyor. Biz Belediyeler Reformu yapılırken bazı maddelere dikkat çekmiştik; vergiler artırılacak demiştik. Şu anda bu yaşanıyor. Belediyeler su fiyatlarını istediği gibi değiştiriyor. Burada sorunu çözmesi gereken Bakanlar Kurulu’dur. İşin geçmişine baktığımızda maliyetlerin buraya gelmesinde hepsinde bu gayri meşru hükümetin imzası var. Sorunu yaratan onlar, sorunu çözmek zorunda olan da onlar. Esas sıkıntı tarımsal sulamada. Maliyet yüksek, mutlaka bir artış bekleniyordu çünkü bir alt yapı maliyeti vardı. Orada da aynı sıkıntılar yaşanıyor; köylerdeki sular farklı şekilde satılıyor. Toprak sizin toprağınız, su size ait değil. Bunların da bir maliyeti var tabi. Paluze, köfter vergisi sıfırlayacağınıza üreticiyi ilgilendiren konularda vergileri sıfırlayın” dedi.

“ŞİKAYETTE BULUNDUĞUMUZ HERKESİN DİPLOMASI SAHTE DİYE BİR DURUM YOK”

Programın sonunda yüksek öğrenimde yaşanan skandalla ilgili açıklamalarda bulunan Alas “Yüksek öğrenim yerle bir edildi sözüne inanmıyorum. Ama bir sorun çıktıysa bunu hukuk ve yargı açısından düzgün şekilde yaparak uluslararası arenaya bunu göstermek lazım. Konuyu kapatalım da uzamasın demek doğru değil. Biz Halkın Partisi olarak yüz kişilik bir liste verdik. Bu hepsinin sahte olduğu anlamına gelmiyor. Denetlenmesi amacıyla bu listeyi verdik. Konu başka yerlere gitti, gizli belgeler, kayıp telefonlar konuşuluyor. Bu insanlar devletin içerisinde görev yapıyorlar. Eğer sahte diplomayla bu görevi sürdürüyorlarsa bunların da ortaya çıkarılması gerekiyor. Bizim istediğimiz bu” diyerek sözlerini bitirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu