HP Lefkoşa İlçe Başkanı Kendir’den hükümete teşvik eleştirisi
Halkın Partisi Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir, hükümetin asgari ücreti hayat pahalılığı oranının altında artırıp sonra da 6 ay boyunca aylık 2 bin TL teşvik vereceğini açıklamasının bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini savundu. Bu yöntemin ciddi sıkıntılar getirebileceğine işaret eden Kendir, "İyilik edeceğim drken asgari ücretliyi mağdur edeceksiniz" uyarısında bulundu.

Halkın Partisi (HP) Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir UBP-DP-YDP hükümetinin asgari ücreti hayat pahalılığı oranının altında artırıp sonra da 6 ay boyunca aylık 2.000 TL teşvik vereceğini açıklamasının bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini, yürürlükteki vergi düzenlemelerine göre bu kez de asgari ücretliden bu ek ödeme nedeniyle vergi alınması durumunun ortaya çıkabileceğini belirterek Maliye ve Çalışma Bakanlıklarını bir an önce bu konuyu açıklığa kavuşturmaya davet etti.
HP Lefkoşa İlçe Başkanı Kendir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2026 yılının ilk asgari ücretini yüzde 18,39 oranında artırarak brüt 60.618 TL olarak açıkladı. Ayrıca asgari ücretle çalışanlara altı ay boyunca toplam 12.000 TL’lik destek ödemesi yapılacağı duyuruldu. Bakanlık, açıklamasında bu artışın yüzde 22,90 seviyesine tamamlanarak çalışanların ekonomik şartlar karşısında korunmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Yürürlükteki vergi mevzuatına göre hizmet karşılığında alınan her türlü para ve menfaat “ücret” kapsamında değerlendirilmekte ve beyana tabidir. Aynı zamanda yasalar, her yıl başlangıcında belirlenen asgari ücret tutarını vergiden muaf saymaktadır. Bu çerçevede Bakanlığın yaptığı açıklama, kamuoyunda ve özellikle yükümlüler nezdinde bazı önemli soru işaretlerini beraberinde getirmiştir:
1- Asgari ücret düzeyinde gelir elde eden KKTC vatandaşlarına yapılacak altı aylık maaş desteği “ücret” niteliğinde olduğuna göre, bu desteklerin ilgili kişiler tarafından beyan edilmesi ve ilave vergi verilmesi zorunlu mu olacaktır?
2- 2025 yılında asgari ücret üzerinden maaş alan çalışanların, sırf teşvikten yararlanmak için 2026 yılında ücretlerinin bilinçli olarak asgari ücrete düşürülmesi durumunda bunu tespit edecek bir denetim mekanizması var mıdır? Bu durumda çalışanların sosyal güvenlik yatırımları zarar görecek, işverenler ise avantajlı duruma düşecektir.
3- 2026 yılında asgari ücretin 2.000 TL üzerine kadar maaş alan çalışanlar bu destekten yararlanamayacağı için, destek ödemesinin yalnızca asgari ücretle çalışanlar uygulanması durumunda, bu kesim daha yüksek gelir elde ederek aynı İş yerlerinde bile ücret adaletsizliğine yol açmayacak mıdır?
Tüm bu belirsizliklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından geç kalmadan netleştirilmesi ve kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmesi şarttır”.





































