KıbrısManşetSiyaset

HP, PM’den dörtlüye yeşil ışık

Halkın Partisi Genel Başkanı Yenal Senin, parti meclisinde yapılan değerlendirmeler neticesinde, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın hükümet kurma çalışmaları kapsamında, kurulacak olan bir seçim hükümeti için görüşmelere devam etme kararı aldıklarını açıkladı

GIYNIK ÖZEL

HP Parti Meclisi’nin saat 18.30’da başlayan ve halen devam eden Parti Meclisi toplantısı esnasında basına açıklama yapan Halkın Partisi Genel Başkanı Yenal Senin, parti meclisinde yapılan değerlendirmeler neticesinde, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın hükümet kurma çalışmaları kapsamında, kurulacak olan bir seçim hükümeti için görüşmelere devam etme kararı aldıklarını açıkladı.

Halkın Partisi Genel Başkanı Yenal Senin’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Halkın Partisi Parti Meclisi değerlendirmelerini yaptı, yapmaya da devam edecektir. Alınan karar mevcut seçim hükümeti üzerinde görüşmelere devam etmektir. Parti Meclisi koalisyon görüşmelerini ileriye taşımak için bana ve heyetime yetki verdi. Bu süreci daha da fazla uzatmadan diğer parti başkanlarıyla görüşüp nihai karar taslağını parti meclisine sunup kararımızı vereceğiz.

Sayın Tufan Erhürman, partimizi ziyaret ettiği zaman geniş tabanlı hükümet modelini dile getirmişti. Oluru olan hükümet modeli konusunda bir uzlaşı sağlandı. Parti Meclisimizde bu modelin hangi şartlar altında hayata geçebileceği konusunda çerçevemizi belirleyeceğiz. Heyetler arasında yapılacak görüşmeler neticesinde kendi duruşumuzu da ortaya koyacağız ve gerekli açıklamaları yapacağız.

Tecrübe ettiğimiz bir dörtlü model de oldu, bir ikili model de oldu. Bu tecrübelerle ilgili mutlaka hassasiyetlerimizi ortaya koyacağız. Tufan beyin bize ilettiği 7 maddelik ilkeler prensibi vardı. Bizimde bu ilkelere bazı katkılarımız olacaktır. Hükümetin modeli de önemlidir. Oturup bunları değerlendireceğiz. Partilerle görüştükçe detayları açıklayacağız.

UBP ile hükümet konusu bugün parti meclisinde gündeme gelmedi. Bu konuda daha önce HP parti meclisinin almış olduğu bir karar var. Bugün geçtiğimiz gün gerçekleştirilen yemekli toplantıda bize sunulan öneriler değerlendirildi.

Seçim tarihiyle ilgili çoğunluklu fikir Eylül 2021’dir. Ekim ayında bütçe çalışmaları başlayacağı için yeni kurulacak hükümet kendi bütçesini kendi belirlemelidir. 2022’de de yerel seçim olacağı için en uygun tarih Eylül 2021 olacaktır çünkü 4 ay arayla seçim olması demek iki kere seçim yasaklarına girmek ve ülkeyi kilitlemek demektir. Yüzde yüz net bir karar yok ama ağırlıklı olarak bu tarihte konsensüs sağlamış durumdayız.

Edindiğimiz tecrübeler neticesinde kendi görüşlerimizi ortaya koyacağız. Henüz müzakereler başlamadı. Şu anda bu görüşlerimizi açıklamak doğru olmaz”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu