Güney KıbrısKıbrısManşet

Hrıstodulıdıs’ten Tatar’a “görüşelim” çağrısı

New York’ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde Kıbrıslı Türklere seslenmek isteyen Rum Lider, iki devletli çözüm tezinin ihtimaller dahilinde olmadığını vurguladı

New York’ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde Kıbrıslı Türklere seslenmek isteyen Rum Lider, iki devletli çözüm tezinin ihtimaller dahilinde olmadığını vurguladı.

NEW YORK ÖNCESİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Mustafa Alkan’ın hazırlayıp sunduğu Er Meydanı programının konuğu oldu. Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen çekimlerde Rum Lider, birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulunurken, Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması gibi bir ihtimalin olmadığını belirtti.

“CRANS MONTANA’DA MASAYI BİZ TERK ETMEDİK”
Hristodulidis, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile de görüşmeyi arzuladığını kaydederek, birinci önceliğinin Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözülmesi olduğunu söyledi. Rum Lider, Crans Montana’da masayı terk etmediklerini, 7 Temmuz’da sona eren görüşmeler öncesi yenen yemekte dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmelerin kesilmesi yönünde ısrarı olduğunu iddia etti.

“ÖNEMLİ OLAN ANLAŞMAZLIK DURUMLARINDA NE OLACAĞI”
Kıbrıs sorununun BM parametrelerinde olduğu gibi iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir şekilde çözüleceğine inandığını dile getiren Hristodulidis, önemli olanın dönüşümlü başkanlık, bakanlık sayıları değil, anlaşmazlık durumlarında sorunların nasıl giderileceği olduğunu söyledi.

“KENDİSİNE GÜVENİYORSA OTURUP KONUŞALIM”
Ersin Tatar’ın Kıbrıs Türk toplumu tarafından seçilmiş bir lider olduğunu ve kendisine saygısının sonsuz olduğuna değinerek, Tatar’ın endişelerini gidermeye hazır olduğunu söyleyen Hristodulidis, “Kıbrıslı Türkler tarafından seçilmiş lider ile çalışmaya ve Kıbrıs sorununu çözmeye hazırım. Eğer argümanları ve fikirleriyle kendisine güveniyorsa, oturup konuşalım. Eğer bunu yaparsak, belki de ben onun endişelerini giderecek çözümü bulabilirim” dedi.

“HİÇ BU KADAR ÇÖZÜME YAKLAŞILMAMIŞTI” … 1976 yılında ilk yapılan görüşmelerden bugüne ilk defa Crans Montana’da çözüme bu kadar yaklaşıldığını söyleyen Rum Lider, Türkiye’nin, Kıbrıs sorunun çözümünde en önemli role sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye için, Kıbrıs sorununun çözümünün kazancı, çözümsüzlüğünün getirdiği kazançtan çok daha fazladır” değerlendirmesinde bulundu.

“KIBRISLI TÜRKLERE YÖNELİK AÇILIMLAR GÜNDEMDE” … Rum Lider, Türk tarafı ve Türkiye istemese de AB’nin müzakere masasında olacağını söyleyerek parlamentodan geçen yasaların nerdeyse %82’sinin Brüksel’den geldiğini belirtti. Programda basında yer alan Kıbrıslı Türklere yönelik açılımlar ile ilgili soruları da yanıtlayan Rum Lider, bu açılımların önümüzdeki günlerde veya haftalarda açıklanacağını kaydetti ancak detay vermekten kaçındı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu