GenelKıbrısManşetSiyaset

“Hükümet cebimizden çalıyor”

“Yerel yönetimlerde yıkıma hayır” sloganıyla bir araya gelen 13 belediye başkanı, hükümet eliyle belediyelerin batırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, bu zorlu süreçte bütünü temsil etmeyen yapısı ile Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin işlevsiz durumda olduğunu vurguladı

“Yerel yönetimlerde yıkıma hayır” sloganıyla bir araya gelen 13 belediye başkanı, hükümet eliyle belediyelerin batırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, bu zorlu süreçte bütünü temsil etmeyen yapısı ile Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin işlevsiz durumda olduğunu vurguladı

“YEREL YÖNETİMLERDE YIKIMA HAYIR” SLOGANIYLA BİR ARAYA GELDİLER

Belediye reformları konusunda belediyelerin birlik ve bütünlüğünün şart olduğuna işaret eden 13 belediye başkanı, “Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde, geniş katılımlı ve güçlü bir yönetim oluşturmak” gerektiğini belirtti. 13 belediye başkanı, “Yerel Yönetimlerde Yıkıma Hayır” başlığı altında düzenlediği basın toplantısında “Belediye bütçelerindeki yıkımın nedenlerini” içeren rapor Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli tarafından açıklandı.

BENLİ: YEREL YÖNETİMLERİN CİDDİ KAYIPLARI VAR

Devlet katkısından oluşan kayıpların yüzde 36,7 olduğuna işaret eden Ahmet Benli, hükümete yönelik, “Belediyelerin gelirini, çalışanın maaşını, yurttaşın hizmet hakkını çalmayınız” ifadelerini kullandı. Belediyelere ait devlet katkısı farkı, trafik cezası, mal devir harcı, devlet kurumlarına ait su geliri ve devlet kurumları çalışanları meslek vergisi gibi gelirlerin de Maliye Bakanlığı’nda tutulduğunu ifade eden Benli, ekonomik kriz, pandemi ve TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yerel yönetimlerin ciddi kayıpları olduğuna işaret etti.

“BATAK BELEDİYE YOKTUR”

Benli, belediyeler reformunun da özünü oluşturan unsurların göz ardı edildiğini ifade ederek, “Yerel yönetimlerde yıkım sürecinin asıl sebebi de merkezi yönetimin uyguladığı haksız, orantısız ve adaletsiz maliye politikalarıdır. Belediyelerimiz imtiyaz talep etmiyor, hakkını istiyor. ‘Batak Belediye’ yoktur” ifadelerini kullandı. Belediyelerden örnekler vererek, detaylı gelir değerlendirmesi yapan Benli, merkezi hükümete “belediyelerin gelirlerini vermediği” ve “bütçelerinde kayıplara uğrattığı” eleştirilerinde bulunarak, bunu “hırsızlık” olarak niteledi. Benli, kapkara, karamsar tabloya rağmen belediyelerin yatırımlarına devam ettiğini de ifade ederek, yerel yönetimlerin bölgeler için önemine vurgu yaptı ve belediye sayısının net olmadığını söyledi.

HARMANCI: TÜM BELEDİYELER AYNI SORUNLARI YAŞIYOR

Basın toplantısında söz alan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, merkezi yönetimin, yerel yönetimlerin cebinden “çalarak” teşvikler verdiğini söyledi. Harmancı, bazı alanlarda emlak vergisi alamadıklarını, bazı gelirlerin de belediyeye aktarılmadığını ifade ederek, eleştirilerde bulundu ve yasalardaki anomalilerin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Harmancı, bu toplantıyı “Yerelin yeniden bir araya gelmesi” bakımından önemli bir toplantı olarak niteledi ve toplantıya katılmayan diğer belediyelerin de aynı sorunları yaşadığını bildiğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu