KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Hükümet içerisindeki Ali Pilli krizi ayyuka çıktı!

Hükümet içerisinde Ali Pilli krizinin Fuat Oktay ziyareti sonrasında netlik kazanması bekleniyor. Özellikle TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yakın istişare içerisinde olan ekonomik örgütlerin Bakan Pilli'nin görevden alınması için Fuat Oktay'a talepte bulundukları da iddialar arasında

GIYNIK ÖZEL

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, hükümet içerisinde yalnız kaldı. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nde alınan kararlar nedeniyle kabinenin geri kalanı ile ciddi sorunlar yaşayan ve ekonomi yerine tamamen sağlığa odaklı olan Bakan Pilli’nin hükümetteki varlığı sorgulanır hale geldi.

İddialara göre, dananın kuyruğu; 16 Ocak günü gece yarısı saatlerinde Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin ‘baskın’ niteliğinde ve içerisinde sokağa çıkma yasağının da bulunduğu kararları açıklaması sonrasında koptu. Söz konusu kararlar, Resmi Gazete’de yayınlanmayarak yürürlüğe girmemişti ve 17 Ocak günü Bakanlar Kurulu’nda yaşanan tartışmalar sonrası revize edilmişti.

17 Ocak günü Sağlık Bakanı Ali Pilli’yi de yanına alarak Bakanlar Kurulu’nda Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararlarının tartışıldığını ve sokağa çıkma yasağı konusunda yetkinin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu vurgulayan Başbakan Saner, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararlarının yeniden revize edileceğinin altını çizmişti.

Başbakan Saner’in açıklamasının ardından Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bir gün önce açıkladığı kararlar büyük ölçüde değişerek ve yumuşatılarak yeniden revize edilip açıklanmıştı. Özellikle söz konusu tarihten itibaren COVID-19 salgınında ciddi bir kötü gidişat yaşanması ve ülkenin tam kapanmaya gitmesinin ardından, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin 16 Ocak’ta açıkladığı radikal tedbirleri yürürlüğe koymayan hükümetin sorumlu tutulması Saner için bardağı taşıran son damla oldu.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nda kararlar alınırken iş dünyası ve ekonominin göz ardı edildiğini savunan ekonomik örgütlerin Sağlık Bakanı Ali Pilli’ye yönelik anti propaganda tutumu içerisinde oldukları hatta bazı internet gazeteleri üzerinden Ali Pilli aleyhinde haberler yaptırdıkları da ortaya çıktı.

Toplumun Sağlık Bakanı Ali Pilli’ye sahip çıkması ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nde alınan kararlara destek çıkması nedeniyle Bakan Pilli’yi görevden alma yoluna gitmek istemeyen Başbakan Ersan Saner ve kabinesinin Bakan Pilli’ye ‘istifa et’ baskısı yaptıkları da iddialar arasında. Bakan Pilli’nin ise ‘istifa etmemi gerektirecek bir şey yapmadım, başarısızsam beni görevden alın’ tavrı içerisinde olduğu da iddialar arasında. Konunun Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da gündeminde olduğu fakat Cumhurbaşkanı Tatar’ın çekimser kaldığı da öne sürüldü.

Hükümet içerisinde Ali Pilli krizinin Fuat Oktay ziyareti sonrasında netlik kazanması bekleniyor. Özellikle TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yakın istişare içerisinde olan ekonomik örgütlerin Bakan Pilli’nin görevden alınması için Fuat Oktay’a talepte bulundukları da iddialar arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu