EkonomiGenelKıbrısManşet

Hükümet, mevduat faizlerine de el uzatıyor

GIYNIK ÖZEL

Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe girmesi beklenen Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi’nde, maaşlardan yapılması öngörülen kesintinin yanı sıra, hükümetin, kamu ya da özel banka fark etmeksizin mevduatlara da el uzatacağı öğrenildi.

Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan ve daha sonra geri çekilen yasa gücünde kararnamede de mevduatlara yönelik bir madde yer aldığını ve şimdi de aynı maddenin yasa tasarısına dâhil edildiğini ifade etti.

TL’DEN %1, DÖVİZDEN %2

Hükümetin, bankalarda bulunan mevduatlara ilişkin; mevduat üzerinden kesinti yapmak değil mevduat faizi üzerinden alınan stopaj oranını yükseltmek gibi bir düzenleme yapma planı olduğunu açıklayan Olgun Önal, Türk Lirası mevduat faizlerinden alınan yüzde 15 oranındaki stopaj vergisinin %1’lik bir artışla yüzde 16’ya, döviz mevduat faizlerinden alınan yüzde 18 oranındaki stopaj vergisinin ise %2’lik bir artışla yüzde 20’ye yükseltileceğini belirtti.

“MEVDUAT SAHİPLERİNİN NET FAİZ GELİRİ AZALACAK”

Önal, mevduatlarda kesinti yapılacağı yönünde, gerçek dışı bir duyumla algı yaratıldığını ve bankacılık sektörü için bunun olumsuz bir hareket olduğunu vurgulayarak, “Mevduat sahiplerinin endişe edeceği bir durum yok. Mevduatlarla ilgili bir düzenleme söz konusu değil. Mevduat faizlerinden yapılan vergi kesintisiyle ilgili TL’de %1 ve dövizde %2 oranlarında yapılacak düzenleme ile müşterilerimizin bu oranlarda net faiz geliri azalacak” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu