KıbrısManşet

Hükümet ortakları canlı yayında gerildi

Özersay, "irademiz hiçe sayıldı" dedi, Tatar, "Özersay beni tehdit etti" şeklinde yanıt verdi

GIYNIK ÖZEL

Siyasi partilerin desteklediği Cumhurbaşkanı Adayları BRT’de Seçim Özel programına katıldı.

Programa Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, Başbakan ve UBP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ersin Tatar, CTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay, Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş, YDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı ve MDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Fuat Çiner yer aldı.

ORTAKLAR GERİLDİ

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı adaylarının bir araya geldiği canlı yayında hükümet ortağı Başbakan Ersin Tatar’ı Kapalı Maraş konusu üzerinden sert şekilde eleştirdi. Başbakan Ersin Tatar’ın koalisyon ortağının iradesini hiçe saydığını ifade eden Özersay’a Başbakan Tatar’ın yanıtı da aynı sertlikte oldu. “Ankara’dayken Kudret beyden bana ‘adım atarsan hükümeti bozacağım’ mesajı geldi” diyen Tatar, Ben de bu tehditlerden bıktığım için bunu kaale almadım ve Ankara’dan da destek bulunca bu fırsatı Başbakan olarak değerlendirdim” dedi.

Öte yandan, Ersin Tatar ile Serdar Denktaş arasında da konuşma süresi nedeniyle kısa süreli bir tartışma da yaşandı. 

ÖZERSAY: HÜKÜMET ORTAĞININ İRADESİ DE HİÇE SAYILDI

Özersay: Koalisyon ortağı olarak bizim irademiz de hiçe sayıldı. Bakanlar Kurulu’nda Kapalı Maraş’la ilgili bir karar alınmışken, envanter çalışmaları Dışişleri Bakanlığı kontrolünde devam ederken bu adımın atılması ve ilgili açıklama yapılırken Ersin beyin seçim kampanya ekibinde yer alan bir kişinin de Maraş’ta bulunması bu adımın neden atıldığı gerçeğini gözler önüne seriyor.

Ersin beyin Ankara’ya gidişiyle ilgili istişaremiz oldu fakat Kapalı Maraş’la ilgili bir konu konuşulmadı. Ben aldığım bir duyum üzerine kendisini aradım ve bir bilgisi olmadığını söyledi. Ben de herkes gibi canlı yayında Kapalı Maraş’la ilgili ne olup bittiğini izledim.

Sırf seçime malzeme olsun diye bu adımı atarsanız, Kıbrıs Türk halkının menfaatine zarar verirsiniz. Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması projesi değildir bu. Askeri bölge statüsü devam ediyor sadece belli saatler arasında sivillere ilave bir sahil açılmasıdır. Sivillere bir sahil daha açılması Kapalı Maraş açılıyor gibi aktarılmamalıydı. Kapalı Maraş gibi önemli bir konu seçimlere meze edilmemeliydi.

TATAR: ÖZERSAY, BENİ TEHDİT ETTİ

Tatar: Dörtlü koalisyon hükümeti döneminde Kudret Bey Maraş konusunu dile getiremedi ve hükümet programına alamadı. Bizim hükümetimizde Maraş hep gündemimizde oldu. 1 yıldan fazladır hep Maraş’ı konuşuyoruz. 20 Şubat 2020’de Maraş’ta düzenlenen toplantıda da biran önce Maraş’ın açılması için hükümetin ortaya bir irade koyması algısı oluştu.

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler Maraş açılımını destekledi. Ben su projesi bağlamında Ankara’ya ziyaret gerçekleştirdik. Ben bugüne kadar hep TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığım görüşmelerde Maraş’ın bu şartlarda açılabileceği ve uluslararası hukuka aykırı düşmeyeceğini dile getirdim. Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini de almaya çalıştım. Bizim bu süreçte beklediğimiz Türkiye’nin bu konuda atması gereken adımlardı. Birleşmiş Milletler ne diyecek diye beklemek safsatadır. Türkiye şu anda böyle bir açılmanın uygun olabileceğini dile getirdi.

Kudret beyden bana ‘adım atarsan hükümeti bozacağım’ mesajı geldi. Ben de bu tehditlerden bıktığım için bunu kaale almadım ve Ankara’dan da destek bulunca bu fırsatı Başbakan olarak değerlendirdim.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu