KıbrısManşetSiyasetToplum

Hükümet toto oyunu!

23 Ocak’tan sonra ortaya çıkan tablo ülkede yeni bir koalisyon seçeneğini zorunu kılıyor.

Koalisyon oluşumları için 8 ayrı seçenek var. UBP 8 seçeneğin 7’sinde büyük ortak olarak görülüyor.

TEK SEÇENEK KOALİSYON

23 Ocak Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nden çıkan tabloya göre “koalisyon” tek seçenek. Milletvekili seçilenler Yüksek Seçim kurulundan mazbatalarını aldı, 7 Şubat Pazartesi günü ise Cumhuriyet Meclisi’nde yemin ederek, vekilliklerini daha bir resmileştirecek.

Koronavirüs tedavisi gören Cumhurbaşkanı Ersin Tatar hasta yatağından seslenerek, 8 Şubat Salı günü bir milletvekiline (UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu) hükümeti kurma görevini vereceğini duyurdu.

HESAPLAMALAR ÇOKTAN BAŞLADI

Sandıktan çıkan, “koalisyon” zorunluluğundan dolayı, politikacılar çoktan parmaklarıyla koalisyon hesaplarını yapmaya başladı. Seçim sonuçlarına göre koalisyon oluşumları için 8 ayrı seçenek ortaya çıkıyor. UBP 8 seçeneğin 7’sinde büyük koalisyon ortağı görülürken, sadece tek bir seçenekte hükümet dışında kalıyor.

Bu seçenekler şöyle: 1) UBP-DP; 2) UBP-HP; 3) UBP-DP-HP; 4) UBP-DP-YDP; 5) UBP-HP-YDP; 6) UBP-DP-HP-YDP; 7) UBP-CTP; 8) CTP-DP-HP-YDP

FAVORİ UBP-DP-HP FORMÜLÜ

UBP Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümeti kurma görevini aldıktan sonra partileri tek tek ziyaret ederek koalisyon oluşumlarını görüşecek. UBP’nin gönlünde 1’er bakanlık vererek, DP ve HP ile “nisap” sorunu yaşanmayacak 30 vekilli bir oluşum var. Ama siyasi dedikodular DP ve HP’nin 2’şer bakanlıkta ısrar ettiği yönünde.

DP ise HP’li oluşumun denklem dışı kalmasını ve 27 vekilli UBP-DP koalisyonuna dua ediyor. UBP’nin “çok çektiği” YDP’li bir seçenekten uzak duracağı belirtilirken, “bazı yerlerden” gelecek telkinlerin estireceği rüzgârlar kestirilemiyor.

CTP’Lİ DENKLEM ZOR AMA

Her ne kadar da UBP son günlerde CTP’li koalisyondan söz etse de CTP’nin seçim döneminde açıkladığı manifestoyla %50 büyüyerek 18 vekil çıkarması, bu olasılığı zayıflatıyor.

Çünkü CTP’nin halka anlattığı icraat planı, UBP’nin anlattıklarıyla büyük bir uyumsuzluk içinde. Ancak, “iki devletli” söylemden vazgeçilerek, “federal zemine” dönülmesi ve “Euro’ya endeksli” stabil muhasebe sistemine “evet” denilmesi halinde CTP koalisyonun ortağı olmayı kabul edebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu