KıbrısManşetSiyaset

Hükümetin keyfi yerinde!

Başbakan Ersan Saner, Ankara ziyareti dönüşünde kabine üyeleriyle birlikte kameraların karşısına geçti

GIYNIK ÖZEL

Başbakan Ersan Saner, Ankara ziyareti dönüşünde kabine üyeleriyle birlikte kameraların karşısına geçti. “Kurulan her hükümetten sonra gelenek haline gelen Türkiye ziyaretimizi bugün gerçekleştirdik. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Fuat Oktay’a misafirperverlikleri için teşekkür etmek istiyorum” diyen Saner, “Yaptığımız görüşmelerde KKTC’yle ilgili tüm konuları ele alma fırsatı yakaladık. Başta ülkemizin ekonomik yönden kalkınması ve altyapı projelerinin geliştirilmesi konularını değerlendirdik” diyerek Türkiye tarafından yapılacak katkıları şu şekilde açıkladı:

2020 yılında TC ile imzalamış olduğumuz mali protokol gereği ülkemize aktarılması gereken 800 milyon TL kaynağın aktarılmasıyla ile ilgili tüm işlemler tamamlandı. Gelecek olan kaynakla başta yollarımız olmak üzere, Lefke-Güzelyurt, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu, İskele-Çayırova ve Çatalköy Değirmenlik Dağ yolu olmak üzere bu yol projelerimizin bu yıl başlaması ve ihtiyacı olan köy yollarımızın da 2021 yılı içerisinde yapılması için anlaşmaya varıldı.

500 yataklı yeni hastanenin temellerinin atılması için son görüşmeleri gerçekleştirdik.

Ercan Havalimanı’nın bir an önce tamamlanması ve covid-19 tehdidine karşı vatandaşlarımızın en az yüzde 75’inin aşılanması için 500 bin aşı konusunda gerekli tüm konular karara bağlanmıştır.

En kısa sürede 2021 yılını kapsayacak olan mali işbirliği protokolünün imzalanmasıyla ilgili gelişmelerin en kısa sürede tamamlanması konunda mutabakata vardık.

Dijital dönüşüm sürecinin tamamlanması için e-devlet binasının Ankara kaynaklı olarak temelinin atılıp en kısa sürede tamamlanması, e-devlet projesi kapsamında vatandaşlarımızın devlet dairesine gitmeden işlemlerini yapabilecekleri bir sistem 2021 yılında kurulacak.

Covid-19 salgını etkilerinin 2021 yılında da devam edeceği öngörülerek, başta çalışma yaşamı olmak üzere iş dünyasına yapılacak desteklerin 2021 mali protokolünde yer alması yönünde karar alındı.

Küçükbaş hayvancılık ve hellim konusunun Güney Kıbrıs tarafından tescil edilmeye çalışılmasına yönelik KKTC’nin haklarını korunması ve bunun yanında hellim üretimi konusunda gelişim sağlamak için 2021 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından 5 bin damızlık küçükbaş hayvan gönderilmesi konusu da kararlaştırıldı.

Diğer tüm Bakanlıklarla ilgili projelerin de 2021 yılı mali protokolünde yer alacağının da altını çizmek istiyorum.

KKTC’ye destek olan her zaman yanımızda olan Sayın Erdoğan ve Sayın Oktay’a teşekkür ediyorum.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu