EkonomiGenelKıbrısManşet

İç borç miktarı 2.6 milyarı aştı

KKTC Merkez Bankası üzerinden çıkılan dolar ve Euro iç borç ihalesinin TL karşılığı 373 milyonu buldu.

KKTC Merkez Bankası üzerinden çıkılan dolar ve Euro iç borç ihalesinin TL karşılığı 373 milyonu buldu.

 ARTUN ÇAĞA

HEM DOLAR HEM EURO
Maliye Bakanlığı’na ABD Doları ve Euro cinsinden iç borç bulabilmek amacıyla KKTC Merkez Bankası üzerinden çıkılan dünkü Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS/Hazine bonosu ihracı) ihalelerinden 8 milyon 900 bin ABD Doları ve 6 milyon 250 bin Euro borç sağlandı Merkez Bankası’ndan yapılan ihale duyurusunda Hazine’nin söz konusu tutarı kur riski üstlenmemek amacıyla SWAP işlemi ile Türk Lirası’na dönüştürerek kullanacağına da yer verildi. Alınan döviz borçların toplam TL karşılığı dünkü KKTC Merkez Bankası kurlarıyla 373 milyon düzeyinde hesaplandı

2023’TE 11 İÇ BORÇ İHALESİ
“Devletin mali yükümlülüğünü yerine getirebilmesine olanak sağlamak amacıyla” Bakanlar Kurulu bu yıl biri Mart sonunda, biri de Mayıs sonunda olmak üzere iki kez Maliye Bakanlığı’na 1 milyar 500 milyon TL tutarında borçlanma yetkisi vermişti. Bakanlık ise aldığı yetkiyle, yerel gelirlerle karşılanamayan bütçedeki açıkları kapatmak için iç borç almayı sürdürüyor. Merkez Bankası bu yıl yine bakanlık üzerinden bazı kurumlar için açtığı ihalelerin yanında, “hazineye” para sağlamak amacıyla da 6 kez dolar; 5 kez de Euro cinsinden DİBS ihalesi açtı.

BORÇ STOKU ŞİŞİYOR
Merkez Bankası’nın verilerine göre dünkü iç borç ihalesinin ardından 16 Haziran itibarıyla dolar cinsinden iç borç stoku 75 milyon 652 bine (1 milyar 793 milyon TL); Euro cinsinden iç borç stoku da 33 milyon 150 bine (856 milyon TL) çıktı. Son verilere göre DİBS stokunun Türk Lirası cinsinden toplamı ise 2 milyar 649 milyon 647 bin olarak hesaplandı. 2020 yılında 334 milyon TL, 2021 yılında 670,9 milyon TL iç borç alan Maliye, 2022 yılında çoğu ABD Doları cinsinden olmak üzere yaklaşık 2 milyar TL borçlanmıştı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu