EkonomiGenelKıbrısManşet

İç borç stoku 1,2 milyarı aştı

Maliye Bakanlığı'nın bazı kurumlar için DİBS yöntemiyle aldığı borçlar Nisan’da patladı

ARTUN ÇAĞA

Maliye Bakanlığı’nın bazı kurumlar için DİBS yöntemiyle aldığı borçlar Nisan’da patladı

2024’ün ilk 4 ayı sonunda vadesi gelmemiş devlet iç borçlanma senedi stoku 38,7 milyon dolara çıktı

Maliye’nin 2024’te 43,8 milyon dolar borçlandığı, 13,1 milyon dolar geri ödeme yaptığı saptandı

BORÇLANMALAR DOLAR

Maliye Bakanlığı’nın bazı kurumlara finans sağlanması amacıyla KKTC Merkez Bankası üzerinden çıkılan Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS/Hazine bonosu ihracı) ihaleleri devam ediyor. DİBS yönetimiyle alınan borçların özellikle Nisan ayında patladığı dikkati çekti. Hazine, 2022 yılının Ağustos ayından itibaren yabancı para cinsinden borçlanmaya başladı. Dolar cinsinden yapılan borçlanmalarda kur riski üstlenmemek amacıyla borçlanılan miktarlar SWAP işlemi ile Türk Lirası’na dönüştürülerek kullanılıyor. Bu kapsamda tüm borçlanmalar uzun zamandır dolar cinsinden gerçekleştiriliyor.

2024’TE 16 BORÇ İHALESİ

Maliye Bakanlığı’nın bu yıl içinde 14 kez iç borç ihalesi için KKTC Merkez Bankası’nın kapısını çaldığı saptandı. Geçmiş dönemlerde yerel gelirlerle karşılanamayan bütçedeki açıkları kapatmak için iç borç alan Maliye bu sıkıntıyı aştı. Ancak, Merkez’in verilerine göre, “bazı kurumların operasyonlarını sürdürebilmeleri için” Maliye, DİBS yöntemiyle bu kurumlar için iç borç almayı sürdürüyor. Ocak ayında 4; Mart ayında 2; Nisan ayında 8 ve Mayıs ayının ilk haftasında da 2 kez kurumlar için DİBS ihalesi açılırken, DİBS borç stoku da uçtu.

38,7 MİLYON DOLAR BORÇ STOKU

KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre özellikle Nisan ayı içinde patlayan iç borç ihalelerinin ardından dolar cinsinden iç borç stoku (9 Mayıs itibarıyla) 38 milyon 767 bin ABD Doları’na çıktı. Dünkü piyasa kuruna göre bu borcun TL karşılığı 1 milyar 249 milyon 103 bine denk geliyor. Merkez Bankası’nın DİBS verileri ayrıca, Maliye’nin 2024’te toplamda 43,8 milyon dolar borçlandığını, 13,1 milyon dolar da geri ödeme yaptığını gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu