KıbrısManşet

İçten dışa bakım; Kolajen

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta meydana gelen kırışıklıklar ve sarkmalar çoğu kişinin özellikle de hanımefendilerin ortak problemi

“Maca, tribulus, ginseng, shilajit, cüce palmiye, futbol” filan derken araya başka konular girdi yazamadık. Bugün biraz da yazımız içten dışa doğru sürer’durumda önce sağlık, sonra da güzellik işlerine bağlı bir yazı olacak.

Bugün konumuz çok önemli bir protin türü olan kolajen. Bu aralar pek bir’revaçta bir takviye malum ilgilenenler bilir. Kolajen, vücutta bulunan bir aminoasit. Kökeni Yunanca da “glu” yani ‘yapıştırıcı’ anlamına gelen kolajen, vücudu sıklaştıran, dayanıklılığı artıran ve cilde esneklik kazandıran en önemli proteinlerden biri.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta meydana gelen kırışıklıklar ve sarkmalar çoğu kişinin özellikle de hanımefendilerin ortak problemi. Ciltte var olan bu tür problemlerin temel kaynağı kolajen eksikliği olarak karşımıza çıkmakta. “Yüzdeki kırışıklıklar, cılız saçlar ve bacaklarda selülit” dendi mi akla ilk gelen yapı taşı bu aminoasit.

Vücudumuzda en sık görülen çeşitleri tip 1, tip 2 ve tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Özellikle 1 ve 3 cildiye işlerinde, tip 2 ve 10 da kıkırdak, kas ve eklemlerde aktifleşen bir protein yapı taşıdır.

Yaş ilerledikçe üretimi düşen kolajen miktarı üretimi bu etkenlerer bağlı olarakda vücutta azalır; Çevre kirliliği, sigara, alkol tüketimi, aşırı şeker tüketimi, paketlenmiş, rafine gıdalar ve uyku düzensizliği sonucunda meraklısına bu takviye şart olur.

Et ve kemik suyu, yeşil sebzeler, soğan, sarımsak, yumurta beyazı, beyaz çay, avocado ve baklagillerde bulunur. E başka nerede bulunur? Tabi ki de artık eczanelerde tablet, toz ve sıvı şeklinde bulunur. İçten dışa doğru sağlık ve estetik için her gün yatmadan bir doz alırsan bağ olur değerli okuyucum.

E başka napar bu ürün? Kolajenin kilo üzerindeki etkileri nelerdir? Kolajen diğer protein türlerine göre çok daha doyurucudur. Yapılan araştırma ve deneylerde kolajenin tüketen kişilerde diğer protein türlerine göre yüzde 40 daha fazla tokluk hissiyatı yarattığı ortaya çıkmıştır. Yarattığı tokluk hissi sebebiyle kolajen, kilo verme sürecine katkıda bulunan bir maddedir. Kolajen aynı zamanda iştahı azaltmaya da yardımcı olmaktaymış. Obezite hastalarda yapılan klinik araştırmalarda hidrolize kolajen alımının kana tokluk hormonu salgıladığı saptanmış. Sonuç olarak kolajen, direkt olarak olmasa bile dolaylı yoldan kilo kaybetme sürecine yardımcı olmaktaymış. Önce sağlık, sonra estetik için şart olmuş haller hayırlara vesile olsun değerli okuyucum.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu