KıbrısManşetToplumTürkiye

İddianame Kıbrıs halkını kızdırdı!

İsias sanıklarının düşük ceza almasını öngören iddianame tüm toplumu tepkiyle karşılandı

İsias sanıklarının düşük ceza almasını öngören iddianame tüm toplumu tepkiyle karşılandı.

 

İDDİANAME TEPKİYLE KARŞILANDI
Adıyaman’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan, 35’i Şampiyon Meleklerimiz toplamda 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli’ne ilişkin iddianame ülkede tepkiyle karşılandı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede 5’i tutuklu 11 sanık hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi. İsias Otel ile ilgili hukuki süreç, Kıbrıs Türk Barolar Birliği öncülüğünde, Türkiye Barolar Birliği, Cumhuriyet Meclisi Komitesi ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği arasındaki işbirliğiyle takip ediliyor.

 

OLASI KAST İLE ÖLDÜRME
Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame özellikle Kuzey Kıbrıs’ta büyük hayal kırıklığı yarattı. Hatırlanacağı gibi, iddianame basına yansımadan önce, bu konudaki beklenti, iddianamede ‘bilinçli taksir’le ölüme sebebiyet verme yerine ‘olası kast’ ile öldürmeden cezalandırmanın talep edilmesiydi. İddianamede yer alan “bilinçli taksirle” öldürme için “en yüksek ceza 22.5 yıl”. Ayrıca, bilinçli taksirle öldürmeye verilecek cezada, kaç canın yitirildiği cezayı belirlemede bir ölçüt olarak görülmüyor. 11 sanık suçlu bulunsa bile yitirilen 72 can karşılığında alacakları ceza en fazla 22,5 yıl olacak. Bunun da yarısını bile yatmadan şu veya bu şekilde serbest kalacaklar.

 

ADALET MÜCADELESİ
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, iddianamenin 17 Kasım’da belli olmasından sonra yaptığı açıklamada, “Deprem suçlularının sanıkları olası kast ile yargılanmaları” gerektiğini vurgulamıştı. “Adalet mücadelemiz şimdi başlıyor” denilen açıklamada şu görüşlere de yer verilmişti: “Savcılığın yapmış olduğu değerlendirmede maalesef ki kusur türü ‘bilinçli taksir’ (kusur işleme) derecesinde tutulmuştur. Oysaki çalınan, yanlış ve eksik kullanılan malzeme, yapılan tüm hukuksuzluklar, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin ‘olası kast’ olduğunu göstermektedir. Bilinçli taksirle en fazla alınacak ceza her bir sanığa 72 can için toplam 22,5 yıl iken; sanıkların olası kasttan ceza almaları halinde her bir canımız için verilen ceza çarpılarak hesaplanacaktır.”

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu