EkonomiGenelManşetTürkiye

“İhracat için TL değersiz olmalı!”

TC Hazine ve Maliye Bakanı’nın sözleri, “TL’nin düşük değerde kalması için çaba mı harcanıyor?” sorusunu doğurdu:

Bakan Nureddin Nebati, ihracatın artması, ithalatın azalması için TL’nin değer kaybetmesi gerektiğini belirtti

Ekonomistler ise TL’nin eridiği 2022’de; ihracatın %13, ithalatın ise %34 arttığını hatırlatarak, bu yaklaşımın yanlış olduğunu savundu

NEBATİ: TL DEĞER KAYBETMELİ…

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ihracatın artması için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi gerektiğini savundu. Nebati bir açıklamasında, ithalat ve işsizliğin önüne geçmek için TL’nin değerinin düşmesi gerektiğini, ama ‘optimal’(en uygun) seviyenin de tutturulması gerektiğini savundu. Nebati’nin söyledikleri özetle şöyle: “TL ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışından o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli. Getirdiğiniz şeyler yatırımı sanayiyi yavaşlatır, durdurur ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonuçla karşılaşırsınız. TL’yi çok değersiz hale getirirseniz ise tam tersi oluşur.”

VERİLER AKSİNİ GÖSTERİYOR…

Türkiye’de ekonomistler, “Ülke parası yabancı paralara karşı değer kaybederse, ihracat ucuz hale geleceği için artar, ithalat ise pahalı hale geleceği için azalır” hipotezinin, Türkiye için çok doğru olmadığına işaret ediyor. Bu ekonomistler, “Türkiye’de ihracata yönelik üretimin artmasının, ithal girdi kullanımının (özellikle yakıt ve hammadde) artmasıyla mümkün olduğunu” vurgularken, “İddianın tam tersine ihracatta rekor artışlar olurken, ithalatın ihracattan daha da hızlı arttığına” dikkati çekiyor. Türkiye’nin resmi verilerine göre, 2022’de ihracat bir önceki yıla göre %12.9 artarak 254,2 milyar dolar, ithalat ise %34.3 artışla 364,4 milyar dolar oldu.

TL’DE KAYIPLAR DERİNLEŞTİ…

Türkiye dün Nebati’nin bu sözlerini tartışırken, TL dövizler karşısında değer kayıpları daha da derinleşti. Dün öğle saatlerinde Türkiye piyasasında dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.05 artışla 18.8089 seviyesinde, Euro/TL %0.75 artışla 20.5056 seviyesinde, sterlin/TL de %0.10 artışla 23.2686 TL seviyesinde hareket ediyordu. KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.92 TL’den, Euro 20.62 TL’den, sterlin de 23.45 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.77 TL, Euro’da 20.48 TL, sterlin de 23.28 TL düzeyindeydi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu