KıbrısManşetSiyaset

İhtiyaçlara cevap vermeyen sistem

Dış yatırımcıya yönelik bürokratik mevzuatın  yapısal karmaşıklığı içinde  ülkeye yatırım yapacak sermaye gruplarının motivasyonu yok oluyor. Buradan hareketle şunu artık kabul ederek kendimize bir yol haritası belirlemeliyiz. Kıbrıs’ta bütünüyle sistem işlevsiz kalmıştır

Kıbrıs’ta süregelen siyasi belirsizlik iktidarların ömrünü kısaltıyor ,haliyle  bu da istikrarsızlığı getiriyor. Üstüne devam eden Kıbrıs sorunu yatırım ortamını olumsuz etkiliyor. Öte yandan ticari faaliyetler dar bir alanda sıkışıyor sanayinin önündeki bürokratik engeller devam ederken kamu sektörünün bütçe üzerindeki olağan dışı yükü ile birleşince özel sektör dar imkanlara maruz kalıyor.

Dolayısıyla kamuya bağlı olmak yerine, hizmet ve üretim odaklı büyümek ve kalıcı istihdam yaratmak isteyen özel sektör, kontrolümüzde olmayan bir enflasyon canavarı, istikrarsızlık ve daralmanın getirdiği koşullar altında zorlanmaktadır..

Bütün bunlarla birlikte dış yatırımcıya yönelik bürokratik mevzuatın  yapısal karmaşıklığı içinde  ülkeye yatırım yapacak sermaye gruplarının motivasyonu yok oluyor. Buradan hareketle şunu artık kabul ederek kendimize bir yol haritası belirlemeliyiz. Kıbrıs’ta bütünüyle sistem işlevsiz kalmıştır. Covid salgını bir yana, sağlıkta bazı ilaçların tedarikinde  sıkıntılar  devam ederken, hoş bir önceki sağlık bakanı bütçemiz yetersiz test kiti bile alamıyoruz diyorsa burada dünyayı sallayan bu  virüsle mücadele etmenin koşulları daha da ağırlaşıyor demektir. Nitekim bugün bu sistemden umudunu kesen birçok hasta Güney Kıbrıs’a giderek orada tedavi olmayı tercih ediyor.

Ülkemizde bir diğer önemli konu ekonomi..

Ekonomi can çekişiyor.

Özellikle dar gelirli insanlar çok zor günler geçiriyor. Geçim derdi her haneyi sardı.

TL’nin sürekli değer kaybı da buna eklenince içinden çıkılamaz bir noktaya geldi geçim konusu..

Peki bütün bunlardan nasıl bir çıkarım yapabiliriz?

En basit anlatımla, ülkede yıllardır devam eden yapısal sorunların zaman içinde daha da derinleşmesi ve kemikleşmesi ile birlikte mevcut yapının halka güven vermediği bir yana yeterlilik noktasında da tatmin edici olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

Bugün artık bu tüm çıplaklığı ile karşımızda durmaktadır. Dolayısıyla siyasetin bir an önce toparlanması ve ülkenin içinde bulunduğu yaşamsal öneme sahip sorunlara çözümler üretmesi gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu