EkonomiGenelKıbrısManşet

İhtiyat sandığı bankaları geçti

İhtiyat Sandığı, vatandaşın zorunlu birikimlerine verilen faiz oranını %20’den %30’a çıkardı

İhtiyat Sandığı, vatandaşın zorunlu birikimlerine verilen faiz oranını %20’den %30’a çıkardı

 “ENFLASYON ETKİSİ” DENİLDİ

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu, iştirakçiye verilen faiz oranını %50 artırdı. Karar, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulanacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun İhtiyat Sandığı Yasası’nın verdiği yetkiyle bankaların dairenin mevduatlarına uyguladığı mevduat faizlerini değerlendirerek uygulanacak faiz oranlarını yeniden belirlediğini ifade etti. Gardiyanoğlu, önceki gün toplanan İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun kararı ile 1 Eylül 2022 yılından itibaren %20 olarak uygulanan faiz oranının, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren %30 olarak uygulanmasına karar verildiğini kaydetti.

BANKALAR %30’UN ÜZERİNE ÇIKMADI

Bu arada, bankaların web sitelerinden yaptığımız araştırmaya göre, ülkemizde faaliyette olan bankaların, mevduata uygulanan faiz oranlarını halen %30’un üzerine çıkarmadığı görüldü. Ülkenin önde gelen bankalarında uygulanan mevduat faizi ortalaması (en yüksek) %21 civarında hesaplanırken, Türkiye kökenli şube bankaları sitelerinde, “KKTC’de mevduata uygulanan faiz oranına” rastlanmadı. Piyasada mevduata %30 veya üzerinde faiz veren banka olmaması, İhtiyat Sandığı yönetiminin parayı hem kurdan hem de faizden kazanmak amacıyla dövize yatırdığını gösteriyor. ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz artışları aynen olmasa da ülkedeki döviz mevduat ve döviz kredi faizlerini artırmıştı.

KKTC MERKEZ’DE %20,25 ORANINDA

KKTC Merkez Bankası’nın 26 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Türk Lirası’nda vadesiz, üç aylık, altı aylık ve yıllık mevduat faiz oranlarını %20.25 oranında uygulamaya başladığı saptandı. Döviz mevduatlara da dolarda %1.5; Euro’da %1; sterlinde ise %1.25 faiz uygulanıyor. Özellikle Türk Parası (TP) cinsinden mevduatın, Yabancı Para (YP) cinsinden mevduatın çok altında kalması, vatandaşın dövize kaydığını gösteriyor. İhtiyat Sandığı yönetiminin de vatandaşın birikimlerini dövize yatırdığı biliniyor. Yaptığımız araştırmada, döviz mevduat faizlerinin bankaya ve yatırılacak paraya göre %3’e kadar çıktığı görüldü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu