EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

“İhtiyat Sandığı iyi yönetilmiyor”

KTAMS, İhtiyat Sandığında grev yaptı. KTÖS ve KTOEÖS de destek verdi

KTAMS, İhtiyat Sandığında grev yaptı. KTÖS ve KTOEÖS de destek verdi.

 YÖNETİMDE SÖZ İSTENİYOR
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), kamuda en çok üyeye sahip olmalarına rağmen İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulunda, temsiliyet hakkı verilmediği için İhtiyat Sandığında bir günlük greve gitti. Eyleme, KTÖS ve (KTOEÖS da destek verdi. Sendika temsilcileri İhtiyat Sandığı Fonunun iyi yönetilmediğini savunarak, tüm kamu çalışanlarının yatırımlarının İhtiyat Sandığına yapılması nedeniyle kendilerinin de İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda temsiliyetlerinin olması gerektiğini vurguladı. Sendikalar, öğretmen, asker, memur ve polisin haklarını savunmak için temsiliyet istediklerini belirtti.

DEMOKRATİK KATILIMCILIK
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kurumun binası önünde basına yaptığı açıklamada, 2008’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar Yasası’yla tüm kamu çalışanlarının yatırımlarının İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalara yapılmaya başladığını hatırlatarak, en çok kamu görevlisi üyeye sahip sendikanın temsiliyetinin sağlanmadığını, dolayısıyla İhtiyat Sandığı Fonu’nda da söz hakkının bulunmadığını, grevi temsiliyet hakkını vurgulamak için düzenlediklerini söyledi. Temsiliyet hakkı için pek çok girişim yaptıklarını kaydeden Bengihan, bu konudaki ısrarlarını “demokratik katılımcılık ilkesi”  temelinde yaptıklarını ifade etti.

8 BİN EURO’YU SORDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İhtiyat Sandığı Yasası’nda değişiklik istemediğini, sendikaların temsiliyetinden rahatsızlık duyduğunu anlatan Bengihan, Fon’un keyfi ve siyasi maksatlarla kullanılmasına cevaz verecek durumda olduğuna işaret etti. Yönetim kurulunda İşçi Sendikası Federasyonu’nun iki üyelik yeri bulunduğunu belirten Bengihan, yasa değişmezse diğer sendikalarla birlikte, sandığın yönetiminde yer almak amacıyla federasyon kurabileceklerini belirtti. İhtiyat Sandığına 8 bin Euro hizmet alımı “danışmanlık” konusuna da değinen Bengihan, bu konuda açıklama yapılmasını talep etti.

“MEZARDA EMEKLİLİK”
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ise Sosyal Güvenlik Yasası’nın (2008) çalışanın aleyhine olacak şekilde düzenlendiğini, 2008 sonrası kamuya giren herkesin Türkiye’deki emekli maaşı oranında maaş alacağını ne polis ne de memur emeklilerinin geçinebileceğini söyledi. Maviş Yasa’nın emeklilik maaşlarını aşağı çekeceğinden Yasa’ya “mezarda emeklilik” benzetmesini yaptıklarını kaydetti.

“ADALETSİZLİK SÜRÜYOR”
 KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel,  pek çok girişim yapmalarına rağmen İhtiyat Sandığı Yasası’yla ilgili adım atılmadığını böylece adaletsizliğin devam ettiğini söyledi. Gökçebel de bazı fonların emeklilik maaşı ödeyemeyecek duruma geldiğinden 2008’de geçirilen Sosyal Güvenlik Yasası’yla çalışanın bazı emeklilik koşullarına mahkûm edildiğini ifade etti.

Gökçebel, “Emeklileri bekleyen tehlike şudur: Bu paralar burada eriyecek.” Dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu