KıbrısManşetSiyasetToplum

İhtiyat Sandığı uzaya roket mi yollayacak?

‘8 bin Euro’ (260 bin TL) maaşla kuruma alınacak danışman vatandaşı çok kızdırdı

‘8 bin Euro’ (260 bin TL) maaşla kuruma alınacak danışman vatandaşı çok kızdırdı:

 İŞÇİLER AYAKTA
KKTC, İhtiyat Sandığı’na “ayda 8 bin Euro” (dünkü kurdan 265 bin TL) maaşla alınacak “danışman” konusuyla çalkalanmaya devam ediyor. Tartışmaların başladığı günden düne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile İhtiyat Sandığı’nın 18 Ocak’ta atanan yeni Müdürü Ertunç Doğu’dan açıklama gelmezken, işveren tarafı da suskun. Ancak, kurumda işçileri temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) ile federasyonlara bağlı sendikaların yetkilileri, dün bakanlık kapısında eylem yaptı.

8 BİN EURO’YU KİM ALACAK?
Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu eylemde yaptığı konuşmada, “Danışmanlık hizmeti verecek kişinin Prof. Dr. Arif Sarı” olduğunu, “Sarı’yı telefonda bizzat aradığını ve Sarı’nın, ‘Ben 8 bin Euro gibi bir ücret talep etmedim’ dediğini” anlattı. “Biz kimseyi hırsızlıkla veya sahtekarlıkla suçlamıyoruz” diyen Serdaroğlu, “Bu adam 8 bin Euro istemiyorsa, 8 bin Euro’yu kim alacaktı?” sorusunu sordu. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da “İhtiyat Sandığı’nın devletin değil, çalışanların bir fonu olduğunu” vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı’nın maaşının karşılığının dahi 4 bin Euro olduğunu” hatırlattı.

1 ÖMÜRE 1 AYLIK MAAŞ
Danışmana ödenecek 2 aylık maaşın dünkü kurdan Türk Lirası karşılığı olan 530 bin TL, asgari ücretten 30 yıl yatırım yapan bir çalışanın emeklilik sonrasında alacağı İhtiyat Sandığı birikimlerinden çok daha fazla. Bugün 30 yıllık bir çalışan İhtiyat Sandığı parasını almaya kalksa bunun 400 bin TL civarında olacağı hesaplandı. Başka deyişle bir işçinin 30 yıllık yatırımıyla oluşturulan birikimi, “danışmanın bir-iki aylık maaşına gidecek.”

 

ATOMU PARÇALAYACAK
İhtiyat Sandığı’nda parası olan vatandaşlar, sendikacılara teşekkür ederek, “Bir kurum her ay çeyrek milyonu (yaklaşık 265 bin TL) aşan miktarda parayı harcayarak kime, neyi danışacak? İhtiyat Sandığı yönetimi uzaya roket mi yollayacak, atomu mu parçalayacak?” diye soruyor. Kararı alanlara kızgınlıklarını saklamayan vatandaşlar, “Bizim dişimizden tırnağımızdan artırdıklarımızla biriktirmeye çaba harcadığımız ihtiyatlarımızın 8 bin Euro’luk bir danışmana yedirilmesine iznimiz yoktur” dediler.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu