KıbrısManşetToplum

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, yeni geçiş kapılarının açılması için eylem düzenledi

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, Lefkoşa’da BM kontrolündeki Ledra Palace Otel karşısında yer alan Dayanışma Evi önünde, iki kesimden örgütlerin katılımıyla, geçişlerin kolaylaştırılması ve yeni kapıların açılması talebiyle eylem düzenlendi.

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, Lefkoşa’da BM kontrolündeki Ledra Palace Otel karşısında yer alan Dayanışma Evi önünde, iki kesimden örgütlerin katılımıyla, geçişlerin kolaylaştırılması ve yeni kapıların açılması talebiyle eylem düzenlendi.

Eyleme, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirliler, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan bazı siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri ile örgüt temsilcileri katıldı.

BARIŞ ŞARKILARI SÖYLENDİ, PANKARTLAR AÇILDI
Etkinlikte Barış için İki Toplumlu Koro -Lena Melanidou, barış şarkıları söyledi, pankartlar açıldı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletilmek üzere BM temsilcisine İki Toplumlu Barış İnisiyatifi temsilcisi tarafından mektup takdim edildi.

İnisiyatif adına mektubu teslim eden Christos Efthymiou, mektupta, İnisiyatifin yeni kapıların açılması konusunda hazırladığı ortak basın açıklaması, açıklamaya destek veren 110 örgütün ismi ve adada bir çözüm bulunması için müzakere masasının toplanması talebi bulunduğunu belirtti.

Etkinlikte yeni geçiş noktası açılması talep edilen, ayni bölgenin iki köyü, Akıncılar (Luricina) ve Güney Kıbrıs’tan Athienu (Kiracıköy) köylerinden İsmail Özyol ve Dimitrios Kouzapas da konuşma yaptı.

“BÜTÜN ADAYA BÜYÜK KATKISI OLACAK”
İsmail Özyol konuşmasında, 1974 öncesi Akıncılar’ın 4 bin nüfuslu, tam teşekküllü ortaokulu olan merkezi bir yerleşim yeri olduğunu, ancak bugün nüfusunun 300 civarında olduğunu ve ilkokulunda 5 öğrenci bulunduğunu belirtti.

Bölgenin tek can simidinin bir geçiş noktası açılması olduğuna inandıklarını belirten Özyol, geçiş kapısının sadece iki köye değil bütün adaya büyük katkısı olacağını belirtti.

“AKINCILAR KÖYÜ’NDE DURUM KÖTÜ”
Athienu köyünden Dimitris Kouzapas da, pek çok yılını iş ve eğitim amaçlı Avrupa’nın pek çok ülkesinde geçirdiğini, Akıncılar ile Athienu’nun bulunduğu bölgedeki kadar anlamsız bir durum görmediğini belirtti.

Athienu’da yaşamın bölgede sıkışmış olmasından dolayı pahalı olduğunu, Lefkoşa’ya arabayla yolculuk mesafesi 10 dakikaya düşürülebilecekken bugünkü durumdan dolayı 40 dakika aldığını kaydeden Kouzapas, ulaşımdaki zorluklardan dolayı bölgedeki gelişimin de kısıtlı kaldığını, Akıncılar köyünde durumun da kötü olduğunu ileri sürdü.

Etkinlikte Ahmet Derya ve Andrei Deimetreu İnisiyatif adında sunuculuk yaptı. Konuşmalarda, Ana hedefin “sürdürülebilir bir gelecek için tek yolun, Kıbrıs sorunun siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli ve iki toplumlu federal bir çerçevede çözüm olduğu” belirtildi.

İnsanların dolaşım hakkının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini, geçişlerin kolaylaştırılması ve yaya ve araçlar için yeni kapıların açılmasının şart olduğu belirtilen konuşmalarda, Lefkoşa’da, Akıncılar (Luricina)/Athienu, Kokkina (Erenköy) yanında diğer bölgelerde de yayalar ve araçlar için yeni geçiş noktaları açılmasının gerektiği ifade edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu