Güney KıbrısKıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ta iki yeni kızamık vakası daha görüldü

Güney Kıbrıs’ta kızamık teşhisi konulan iki çocuğun daha hastaneye kaldırılması, endişe yarattı. DSÖ, acil önleyici tedbirler alınmadığı takdirde, dünya ülkelerinin yarısından fazlasının yıl sonuna kadar kızamık salgını açısından yüksek risk altında olacağı konusunda uyarmıştı.

Rum basınındaki haberlere göre, Makarios Hastanesi Pediatri Kliniğine bir çocuk bugün, ikincisi ise Pazar günü erken saatlerde hastaneye kaldırıldı. Haberlere göre şu anda hastanede yatan üç çocuk yirmi aylık, on altı yaşında ve yedi yaşında. Güney Kıbrıs’ta  toplam beş kızamık vakası kaydedilirken, yeni çıkan iki vakanın diğer üçüyle temaslı olduğu belirtildi.

Haziran 2023’ten bu yana, birçok Avrupa ülkesinde kızamık vakalarında istikrarlı bir artış gözlemlendiği; diğerlerinin yanı sıra Romanya, Birleşik Krallık, Avusturya ve Fransa’dan önemli raporlar geldiği belirtilmişti. 2024 yılında Avrupa Birliği’’ne bağlı ülkelerde kızamığa bağlı 4 ölüm bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  geçen yıl bildirilen kızamık vaka sayısının 2022’ye göre yüzde 79 artış gösterdiğini ve dünya çapında 300 binden fazla vaka rapor edildiği belirtmişti.

DSÖ uyarmıştı

DSÖ, acil önleyici tedbirler alınmadığı takdirde, dünya ülkelerinin yarısından fazlasının yıl sonuna kadar kızamık salgını açısından yüksek risk altında olacağı konusunda uyarmıştı.

Yaygın olarak çocuklarda görülen kızamık hastalığı günümüzde de tekrardan çocukların hayatını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Genelde 3 ile 10 yaşları arasında görülen ve virüs kaynaklı olan kızamık hastalığı kendisini belli eden bulgulara sahip. Önce bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlamasına rağmen hastalık ilerledikçe ilk başta yüz ve enseyi sonrasında ise vücudun birçok yerine yayılan kırmızı renkte kabartılar olarak kendisini gösteriyor

Diğer Haberler

Başa dön tuşu