KıbrısManşet

İkinci Toplumsal Dayanışma Paketi açıklandı

Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Ersin Tatar, Covid-19 nedeniyle yaşanan ekonomik daralmaya yönelik hazırlanan İkinci Toplumsal Dayanışma Paketi’ni açıkladı

Bakanlar Kurulu’nun, 2. Ekonomik Destek Paketi’ni belirlemek için öğleden sonra başlayan toplantısı az önce sona erdi.

Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Ersin Tatar, Covid-19 nedeniyle yaşanan ekonomik daralmaya yönelik hazırlanan İkinci Toplumsal Dayanışma Paketi’ni açıkladı.

Tatar’ın açıklaması şu şekildedir:

“26 Mayıs’ta TC ile imzaladığımız Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü sayesinde kaynak girişi sağlanmış ve ekonomik paket açıklanıyor;

-Reel sektör ve altyapı yatırımlarına yönelik kamudan olan alacakların tümü 1 ay içerisinde ödenecektir. Bunun meblağı 385 milyon TL’dir.

-Prim borçlarını ödemiş olan işletmelere tüm çalışanlar için Sosyal Sigorta ve Sosyal Güvenlik Primleri 7 ay boyunca %75’i İstihdamı Destekleme Fonu’ndan karşılanacaktır. Bazı sektörler bu kapsam dışında kalacaktır.

-İşletmelerde 5 kişi ve daha az kişi istihdam edenler işverenlere Temmuz ve Ağustos aylarında 2 bin TL olmak üzere toplamda 4 bin TL İşletme Katkı Ödeneği verilecektir.

-Daha önce açıklanan Kredi Garanti Fonu garantisiyle faiz destekli kredi paketi 1 milyar TL’den 1 buçuk milyar TL’ye yükseltilmiştir.

-Yeni paketle birlikte bugüne kadar olan kullanılan krediler de dahil olmak üzere vade süresi 15 aydan 36 aya çıkartılmıştır. 3 puan faiz desteği ve 6 aylık dönem ise devam edecektir. Ayrıca kredi kullanma süresi 2020 yılı Temmuz ayına kadar uzatılmıştır.

-Paket kapsamında bir işletme için kullandırılacak en yüksek kredi toplamı 4 milyon TL’den 6 milyon TL’ye  çıkarılmıştır. Diğer tarafdan, 100 bin TL’ye kadar olacak kullandırmalarda ise hiçbir kriter aranmayacaktır.

-Bankalardaki mevcut kredilerin yeniden yapılandırılması hükümetin liderliğinde Merkez Bankası ve Bankalar Birliği’yle yapılacak temaslarla mevzuata uygun bir şekilde sağlanacaktır. Yapılandırma, alınan kredi için faiz, vade ve ödeneksiz dönemi düzenleme şeklinde olacaktır.

-Hizmet ve mal üretiminde girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla sanayi, turizm, yüksek öğretim ve tarım için elektrik teşvikleri yıl sonuna kadar kilowatt başına 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılacaktır.

-Mart 2020 ile Eylül 2020 arasında “İşbul” portalı aracılığıyla işe alınacak KKTC vatandaşlarına 12 ay boyunca Sosyal Güvenlik Prim Desteği ile 500 TL’lik ücret verilecektir.

-Tüketicilere yönelik, büyüklüğü 185 metrekareyi geçmeyecek şekilde tek konut alımı amacıyla yıl sonuna kadar kullandırılacak TL cinsinden 300 bin TL’ye kadar olan kredilere vadesinden bağımsız olmak üzere 3 yıllık süreyle Kredi Faiz Desteği Fonu’ndan 3 puan finansman desteği sağlanacaktır. 

-Covid-19’un ekonomik aktivite üzerinde yarattığı etkiyi analiz etmek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla ekonomik örgüt temsilcileri ve bürokratlardan oluşan bir Ekonomik Kurul oluşturulacaktır. Ekonomi Kurul, Ekim ayına kadar bir istatistik plan ve öncelikli olarak turizm ve yükseköğrenim sektörleri olmak üzere Reel Sektör 3. Paket çalışması yapılacaktır.

-KKTC’de yeni bir finansman modeli olarak tahvil piyasası oluşturulacaktır. Kamunun ihrac ettiği tahviller, gerçek ve tüzel kişilerce de alınıp, satılabilecektir.

-Yerel yönetimler ve kamuda borçlanma yetkisi olan kuruluşların daha ucuz maliyetle finansmana erişebilmelerini sağlamak amacıyla Merkezi Borçlanma Modeli oluşturulacaktır.

-2020 yılının geri kalanında hastane, okul ve yol inşaatları olamk üzere tüm altyapı yatırımlarına hız vererek, 500 milyon TL’lik bir bütçe buna ayrılmıştır.

-Haziran ayından itibaren belediye, tüm kamu kurumları çalışanları ve emeklilere yönelik yapılan tüm kesintiler kaldırılacaktır. Kalan kesintiler en geç 3 ay içerisinde ödenecektir ve dolayısıyla Ulusal Dayanışma 2. Paketi de bu şekilde halkımızla paylaşılmıştır.”

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu