EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

İkinci UBP-DP-YDP dönemi

Ülke siyasetinde dün hareketli saatler yaşandı. UBP ile DP arasında yaşanan gelgitli süreç, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın devreye girmesiyle olumlu sonuçlandı.

Ülke siyasetinde dün hareketli saatler yaşandı. UBP ile DP arasında yaşanan gelgitli süreç, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın devreye girmesiyle olumlu sonuçlandı.

Olgun Amcaoğlu ve Resmiye Canaltay’ın kabine dışında kalması UBP içerisinde şok etkisi yarattı.

8+1+1 FORMÜLÜNÜ KABUL ETTİRDİ… Hükümet kurma görevini 8 Şubat günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan alan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, uzun uğraşlar ve pazarlıklar neticesinde, 15 günlük sürenin sona ermesine 3 gün kala hükümeti kurmayı başardı. İlk olarak gündeme gelen UBP-DP-HP koalisyon hükümeti modelinde olumlu sonuca ulaşamayan ve CTP ile de ikili koalisyon için uzlaşamayan Sucuoğlu, tercih edilen en son hükümet modeli olan UBP-DP-YDP koalisyonunun kurulması için mutabakata vardı. UBP’nin Başbakanlık haricinde 8 bakanlık alacağı hükümette, DP ile YDP ise birer bakanlığa sahip olacak. Öte yandan hükümette yer alma konusunda oldukça hevesli olan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın UBP kurultayı öncesinde Faiz Sucuoğlu’na yönelik “Aramızda kan uyuşmazlığı var” şeklindeki söylemleri de yeniden gündeme geldi. Bugün, hükümete ilişkin bilgilendirme yapmak üzere saat 12.00’de parti MYK’sını, saat 13.00’te ise Parti Meclisi’ni toplayacak olan UBP Genel Başkanı Sucuoğlu’nun kabineyi ise Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tatar’a sunması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI TATAR DEVREYE GİRDİ, ANLAŞMA SAĞLANDI… UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmaları esnasında oldukça sancılı bir süreç geçirirken, geçtiğimiz gün Demokrat Parti ile kopma noktasına gelen görüşmelerin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın girişimiyle yeniden tatlıya bağlandığı ve UBP-DP-YDP hükümetinin temellerini Cumhurbaşkanı Tatar’ın attığı öğrenildi. Hükümet kurma konusunda DP ve YDP ile el sıkışan Faiz Sucuoğlu’nu şimdi çok daha sancılı bir süreç bekliyor. UBP içerisinde kabinede yer alacak isimlerin belirlenmesi noktasında Cumhurbaşkanı Tatar ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği arasında adeta mekik dokuyan Sucuoğlu’nun parti içi dengeleri de göz önünde bulundurması gerekiyor fakat kabinenin belirlenmesinde son sözün yine Ankara’da olduğu da öne sürülüyor. Çok büyük bir baskı ve stres altında olduğu söylenen UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun, kabineyi belirleme konusunda hayal ettiği şekilde hareket edemediği için bu durumdan rahatsızlık duyduğu da, siyasi kulislerde dile getirilen konular arasında.

SÜRPRİZLERLE DOLU KABİNE… Kurulacak olan UBP-DP-YDP hükümetinde Demokrat Parti’ye Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın yanı sıra Başbakan Yardımcılığı görevi de verilecek, Yeniden Doğuş Partisi ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı alacak. Birçok sürprizi barındıran kurulacak olan yeni hükümetin kabinesinin şu isimlerden oluşması bekleniyor:

Başbakan: Faiz Sucuoğlu

İçişleri Bakanı: Kutlu Evren

Dışişleri Bakanı: Oğuzhan Hasipoğlu

Maliye Bakanı: Sunat Atun

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Erhan Arıklı

Turizm ve Çevre Bakanı: Fikri Ataoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakanı: Hasan Taçoy

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı: Nazım Çavuşoğlu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Dursun Oğuz

Sağlık Bakanı: Dr. Ali Pilli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İzlem Gürcağ Altuğra

Diğer Haberler

Başa dön tuşu