DünyaGenelManşet

İklim aktivisti Greta Thunberg, COP26’nın ‘başarısız’ olduğunu savundu

İskoçya'nın Glasgow kentinde iklim krizine çözümler aramak amacıyla yapılan COP26 zirvesinin altıncı gününde "Cuma Okul Boykotu" geleneğini sürdüren binlerce genç iklim aktivistinin protesto yürüyüşü konuşmaların yapıldığı George Meydanı'nda sona erdi.

İskoçya’nın Glasgow kentinde iklim krizine çözümler aramak amacıyla yapılan COP26 zirvesinin altıncı gününde “Cuma Okul Boykotu” geleneğini sürdüren binlerce genç iklim aktivistinin protesto yürüyüşü konuşmaların yapıldığı George Meydanı’nda sona erdi.

İklim aktivisti Greta Thunberg, burada yaptığı konuşmasında COP 26 zirvesinin “başarısız” olduğunu savundu.

Karbon emisyonlarının güçlü ve acil bir biçimde azaltılması gerektiğini ifade eden Thunberg, “COP26’nın başarısız olduğu bir sır değil. Bir krizi, bizi içine sokan yöntemlerle çözemeyeceğimiz açık” dedi.

“Gelecek İçin Cuma” hareketi, dünyanın dört bir yanında okul çocuklarının, hükümetleri iklim krizi karşısında adım atmaya çağırmak için Cuma günleri okulu boykot ettikleri bir eylem geleneği yaratmıştı.

Hareket 2018 yılında İsveçli öğrenci Thunberg’in okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde “İklim için okul boykotu” döviziyle oturma eylemi yapmasıyla başlamıştı. O günden bu yana bazı eylem günlerinde okul boykotuna katılan çocukların sayısı yüz binleri buldu.

‘Krallar çıplak’

Konuşmasında “Krallarımız çıplak” ifadelerini kullanan Thunberg, BM İklim Değişikliği Zirvesi’ni “iş dünyasının 2 haftalık kutlaması”, “işlerin her zamanki gibi sürdürülmesi” ve “çıkar sağlamak için boşluklar yaratılması” olarak yorumladı.

Thunberg, “Krallarımızın çıplak olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Farklı ülkelerden pek çok aktivist de eylemde, iklim değişikliğinin memleketlerini nasıl etkilediği hakkında konuşmalar yaptı.

Konuşmacılar arasında yer alan Uganda’dan Vanessa Nakate de, Afrika’nın küresel emisyonların sadece yüzde 3’ünden sorumlu olmasına karşın dünyada bu krizden en kötü etkilenen yerler arasında olduğunu söyledi.

Nakate, “Güney küre, iklim krizinin ön saflarında yer almasına karşın, dünya gazetelerinin birinci sayfalarında yer alamıyor” dedi.

Glasgow’daki okul boykotuna katılan 14 yaşındaki Charlie O’Rourke de annesi Cairsty ve kız kardeşi ile yürüyüşe katılanlar arasındaydı.

O’Rourke, COP26’ya katılan ülke liderlerinin insanları dinlemesi gerektiğini ifade ederek, “Sadece kârı düşünmeyin. Gezegenin neye ihtiyacı olduğunu görün” dedi.

“Gelecek İçin Cuma” hareketinin Glasgow ayağından iklim aktivisti Anna Brown ise eylemle birlikte verdikleri mesajı şöyle dile getirdi:

“Mesaj, COP sisteminin çalışmadığı yönünde. Dolayısıyla bu sistemi kökünden sökmemiz gerekiyor. Mesaj, sokaklardaki insanları, gençleri, işçileri dinlemeniz gerektiğidir.”

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise İskoç hükümeti ile gençler arasında “anlamlı bir ilişki” kurmaya ve onları karar alma süreçlerine dahil etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Sturgeon, “İskoçya olarak iklim meseleleriyle ilgili olarak harekete geçiyoruz. Ama dünyanın dört bir yanından Glasgow’a gelen gençlerin söylediği gibi bu yeterli değil ve daha fazlasını yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşü örgütleyenler, amaçlarının “yıkıcı bir güç gösterisi” ya da “hükümeti devirmek” değil dünya liderlerine seslerini duyurmak olduğunu söylediler.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bir soru üzerine gösterilere katılmak için okula gitmemenin “tam da pandeminin genç insanların eğitimine büyük darbe indirdiği bir dönemde aşırı yıkıcı” olduğunu söyledi.

COP26 İklim Konferansı’nda dünya liderleri, gezegenin ısısının sanayi devrimi öncesi döneme göre 1,5 dereceden daha fazla artmaması için atabilecekleri adımları konuşuyor ve taahhütlerini masaya koyuyorlar.

Bilim insanları, iklim değişikliği kontrol atına alınamazsa bunun bedelini en ağır ödeyecek olanın bugünün gençleri olduğuna dikkat çekiyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu