EkonomiKıbrısManşetSiyaset

İktisatçılar uyardı

Pandemi süreci ve akabinde yaşanan küresel ekonomik daralma ve sonrasında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ile körüklenen olumsuz ekonomik koşullar Kıbrıs’ın Kuzey yarısında da ekonomiyi daraltırken zaten finansal olarak bağımlı yapının kendi içinde alınması  elzem olan tedbirleri almakta da yetersiz kalmasıyla birlikte ekonomide var olan sorunlar daha da derinleşti

Ülkenin önde gelen iktisatçılarına göre dünya genelinde yaşanması beklenen resesyon önümüzdeki süreçte KKTC’de ciddi etkileri hissedilecek.

Derviş Kemal Deniz ekonomik çarkların durması halinde nasıl bir tedbir alınacağı hala düşünülmedi derken, Prof.Dr. Mustafa Besim de kendi iç kaynaklarımızı yönetemiyoruz, Sonbahar ve kış sancılı geçecek görüşünde.. Sanırım aklı başında olan ve küresel gelişmeler hakkında az biraz bilgiye sahip herkes bunun farkında.

Ve fakat bunun aslında farkında olması gerekenler de ülkeyi yönetenlerdir.

Zira bir tarafta zaten halihazırda olumsuz etkilerini iliklerimize kadar hissettiğimiz ülkenin içinde bulunduğu ciddi ekonomik kriz, ve bu krizi bizim yönetimimiz dışında dinamitleyen para politikasından mütevellit yaşadığımız mağduriyet ortada dururken içi boş temelsiz ve tamamen farazi  siyasi gündemleri bir tarafa bırakarak toplumu doğrudan ilgilendiren ve olumsuz etkileyen konulara ilgi göstermek gerekiyor.

Ne diyor değerli iktisatçılarımız küresel ölçekte yaşanması muhtemel resesyon tüm dünyada olduğu gibi bizleri de olumsuz etkileyecek. Bu etki ekonomik aktiviteler ile dönen çarkları işlevsiz hale getirebilir.

Bunun için bugünden önlemler alıp buna hazır olmalıyız uyarısı yapıyorlar..

Bu konuda ilgili bakan veyahut bakanlıkların nasıl bir çalışma içinde olduklarını bilmiyorum, ve fakat görünen o ki gelmekte olan bu tehlikeden bir haberdir ekonomiyi ve maliyeyi yöneten siyasi irade. Böyle bir kanaate nasıl vardım diye sorarsanız, onu da hemen anlatayım. Pandemi süreci ve akabinde yaşanan küresel ekonomik daralma ve sonrasında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ile körüklenen olumsuz ekonomik koşullar Kıbrıs’ın Kuzey yarısında da ekonomiyi daraltırken zaten finansal olarak bağımlı yapının kendi içinde alınması  elzem olan tedbirleri almakta da yetersiz kalmasıyla birlikte ekonomide var olan sorunlar daha da derinleşti.

Şimdi ise bu gerçeklik ortada dururken ülkenin iktidarı/muhalefeti bunu görmezden gelmeyi seçerek kendi siyasi gündemleri ile ülkenin var olan sorunlarını yok saymışlardır.

Bunun en büyük nedeni de, çoğunluk olarak  halkın boğuştuğu ekonomik daralmanın bir sonucu olarak geçim mücadelesini onların sorun olarak görmemesidir, zira devletin onlara sağladığı yüksek maaşlarla böyle bir sorunları hiç olmamıştır. Toplum ile empati yapacak duygusal bağları da olmayınca kendilerine bu olanağı sağlayan halkın sorunlarını anlamalarını beklemek gerçekçi olmaz..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu