KıbrısManşetSağlık

“İlaç alamıyoruz, kan bulamıyoruz”

“1 yıldır ilaç getirtilemiyor, dışardan bulsak da ya çok uç fiyatlarda ya da hiç temin edemiyoruz”

8 Mayıs Dünya Thalassaemia günü KKTC’de Sağlık Bakanlığı ve hükümet edenlere hatırlatıldı:

“1 yıldır ilaç getirtilemiyor, dışardan bulsak da ya çok uç fiyatlarda ya da hiç temin edemiyoruz”

“Yakın zamanda yeniden thalassaemialı doğumları başlaması endişe verici”

DEVRİM DEMİR

BİR YILDIR İLAÇ YOK OLSA DA FİYATLAR UÇUK… Kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak, toplumda farkındalık oluşturmak adına 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs tarihinde anılan Thalassaemia günü, her yıl olduğu gibi bu yıl da yine ülkemizde sorunlarla gündemde. Gün dolayısı ile Thalassaemia Derneği Başkanı Çiğdem Beşevlerli GIYNIK Gazetesi’ne içini döktü. Belli başlı sıkıntılarla mücadele etiklerinin altını çizen Beşevlerli, en büyük sıkıntılarının başında ilaç sıkıntısı olduğuna değindi ve 1 yıldır ilaç bulamadıklarını söyledi. Gerekli görüşmeleri birçok kez yapmalarına rağmen çözüm üretilmediğini kaydeden Beşevlerli, “1 yıldır ilaç getirtilemiyor, dışardan bulsak da ya çok uç fiyatlarda ya da hiç temin edemiyoruz” dedi.

“150 HASTA KAN BEKLİYOR”… KKTC’de 150 Thalassaemia hastası olduğunu, bunların 30’nun Güney Kıbrıs’ta tedavi gördüğünü söyleyen Beşevlerli, kan ihtiyaçlarının Kıbrıs Türk Kızılay’ı ve Kan Bankası tarafından karşılandığının da altını çizerek, kan gruplarında da ciddi sıkıntılar yaşandığına değindi. Özellikle A RH kan grubunun stoklarında olmadığına dikkati çeken Beşevlerli, “En çok baş edilecek, önlenebilecek hasta grubuyuz ancak 2023 yılındayız ve biz ilaç bulup kullanamıyoruz. Kan birimi olarak her kan grubundan sıkıntılıyız ancak bağışçılarımızı tek tek arayıp kan vermeleri yönünde ricada bulunuyoruz” sözleriyle durumlarını özetledi…

“THALASSAEMİA DOĞUMLARI BİZİM İÇİN YIKICI” … 2001 yılından itibaren ülkede yeni Thalassaemia doğumu olmadığını ancak çocuk hematologları tarafından derneğe thalassaemia doğumları olduğu yönünde bilgileri geldiğini ve bu konuda çalışma başlattıklarını söyleyen Çiğdem Beşevlerli, yakın zamada dünyaya gelen 9 thalassaemialı bebekten birinin vefat ettiğini, bazı bebeklerin de ilik nakli ile iyileştiğini belirterek, “Her canlının yaşama hakkı var, ama mutlaka testlerini yaptırsınlar. Yetkili birimlerden destek alsınlar” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu