GenelKıbrısManşetSağlık

İlaca ulaşmak işkenceye dönüştü

KKTC’de uzun bir süredir ilaç sıkıntısı çekiliyor. Kanser hastaları ve diğer kronik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliği tedavilerin aksamasına neden olurken, bu eksikliğin üzerine bir de grip aşıları ve zatürre aşıları eklendi

KKTC’de uzun bir süredir ilaç sıkıntısı çekiliyor. Kanser hastaları ve diğer kronik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliği tedavilerin aksamasına neden olurken, bu eksikliğin üzerine bir de grip aşıları ve zatürre aşıları eklendi

“İLAÇ VE ECZACILIK DAİRESİ’NİN BÜTÇESİ YOK”… Maliye Bakanlığı’ndan İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne bütçe aktarılmaması nedeniyle ilaç ücretlerinin ödenmesinin yapılamadığını kaydeden Eczacılar Birliği Başkanı Dr. Eczacı Umut Öksüz, onkoloji ilaçları, MS hastalarının ilaçları ve diğer kronik hastalık ilaçlarının adaya yeterli miktarda ve zamanında gelememesinin sebebinin bütçe yetersizliğinden kaynaklandığını açıkladı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPMADI”… Grip aşılarıyla ilgili bir ay önce rapor verdiğini dile getiren Umut Öksüz, “Pandemi döneminin başlamasıyla birlikte, grip aşısı ve zatürre aşılarının ülkeye getirtilmesinde sıkıntı yaşanmaya başladı. Türkiye’nin almış olduğu aşıların yurt dışına ihracatının yasaklanması kararı var ancak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek bir kuruma aşıların gönderilebileceği tarafımıza bildirildi. TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmadığı için aşılar ülkemize gelemiyor. Ben inisiyatif alıp, TC yetkilileriyle görüşme yaptım ve durumu anlattım. Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken görevi Eczacılar Birliği Başkanı yaptı” diyerek, TC yetkililerinin durumdan kesinlikle haberdar olmadıklarını ifade etti.

“GRİP AŞILARI DOĞRU ZAMANDA GELMEYECEK”… TC yetkililerinden geri dönüş beklediğini kaydeden Umut Öksüz, “Net bir şey var ki grip ve zatürre aşılarının gelmesi gereken doğru zamanda gelmeyecek ve ülkemize gönderileceği tahmin edilen 6 bin aşı bu topluma yetmeyecek. Bu da demektir ki aşılar peyderpey gelecek ve maalesef topluma fayda sağlamayacak. Zaten insanlar grip olduktan sonra aşıların gelmesinin de bir anlamı yok” diyerek, soğuk zincirle gelmesi gereken aşıların maliyetinin de ecza depoları için yüksek olacağını ve bunun da fiyatlara yansıyacağını vurguladı.

“YÜZBİNLERCE TL DEĞERİNDE İLAÇ ÇÖPE GİDİYOR”… Devletin artık ilaç vermeyi bırakması gerektiğini savunan Umut Öksüz, “Dünyanın hiçbir yerinde devletten ilaç alma gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalar eczanelere gelerek, ücretsiz bir şekilde ilaçlarını temin edebilecek. Yaşlı insanlar boşu boşuna git-gel yapmak durumunda kalmayacak. Milyonlar değerindeki ihalelere girilmeyecek” diyerek, devletin ilaç kontrolü olmadığını ve her yıl, halkın vergileriyle alınan yüzbinlerce TL değerinde ilacın çöpe gittiğini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu