GenelKıbrısManşet

İletişim ağı tamamen çökebilir!

Gelmiş geçmiş hükümetlerin Telekomünikasyon Dairesi’nin önemini ve ülkedeki rolünü kavrayabilecek vizyona sahip olmadıklarını ifade eden Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin sadece altyapı anlamında değil hizmet anlamında da aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı

“860 bin GSM abonesinin olduğu ülkemizde, devletin vergi kazancı Telekomünikasyon Dairesi’nin hizmetlerini geliştirmesi için fazlasıyla yeterli olur”

“e-devlet uygulamasına geçmeyi planlıyorlar fakat ülkenin fiber optik altyapısını geliştirmiyorlar”

Ahmet VAMIK

YATIRIM YAPILMAZSA TÜM SİSTEM ÇÖKECEK…

Ülkenin haberleşme anlamında tüm iletişim ağının altyapı yükünü çekmesine rağmen, yıllardır gereken önemin verilmediği ve hep özelleştirme ile gündeme gelen Telekomünikasyon Dairesi, yatırım bekliyor. Telekomünikasyon Dairesi’nin altyapı sistemlerine gereken yatırımların yapılmaması halinde, önümüzdeki yıllarda ülkenin iletişim ağının tamamen çökme tehlikesi bile var. 4.5G teknolojisinin hayatımıza girmesi için gün sayıldığı bu dönemde, Telekomünikasyon Dairesi’nin ‘fiber home’ projesi ise tozlu raflarda bekletiliyor.

“SERMAYE KAZANIYOR, DEVLET SEYREDİYOR”…

Gelmiş geçmiş hükümetlerin Telekomünikasyon Dairesi’nin önemini ve ülkedeki rolünü kavrayabilecek vizyona sahip olmadıklarını ifade eden Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin sadece altyapı anlamında değil hizmet anlamında da aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkedeki fiber ağının sahibi olan dairenin aynı zamanda daha ucuz, daha kaliteli ve daha hızlı internet hizmeti veren bir operatör olarak sektörde yerini alması gerektiğini vurguladı.

ADSL ABONELERİ 19 BİNDEN 13 BİNE DÜŞTÜ…

“4.5G lisans anlaşmaları gündeme gelirken, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, ‘fiber home’ projesinin de eş zamanlı olarak hayata geçirileceğini açıklamıştı fakat o açıklamaların üzerinden 6 ay geçmesine rağmen henüz bir adım atılmadı” diyen Soysan, “Adım atılmadı çünkü GSM şirketlerinin ve kablosuz internet hizmeti veren firmaların abone sayılarının düşmesinden endişe ediliyor. Özel sektör internet hizmetlerinden kazanç sağlarken, ne vatandaşın uygun fiyata kaliteli hizmet alabilmesini ne de devletin bundan kazanç elde etmesini istemiyorlar” dedi. 2015 yılında Tel-Sen’in, o dönemde çöken ADSL hizmetlerinin güçlendirilmesi için dönemin hükümetine büyük baskı uyguladığını ifade eden Soysan, bu sayede 70 bin aboneyi destekleyecek bir altyapı sistemi kurulmasına rağmen, yıllar içerisinde 19 bin ADSL abonesinden 13 bin ADSL abonesine gerileme olduğunu” sözlerine ekledi.

“GSM FİRMALARI YILLARDIR YATIRIM YAPMADI” …

“Bu vizyonla devam edecek olursak, Telekomünikasyon Dairesi’nin mevcut altyapısının yetersiz kalması nedeniyle, GSM şirketleri de hedefledikleri hizmetleri veremeyecekler. Altyapıyı destekleyici projeleri hayata geçirmezsek bu sistem çökecek” diyen Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin sahip olduğu altyapıyı sıfırdan kurmanın bugünkü maliyetinin 400 milyon TL civarında olduğunu vurguladı. Soysan, GSM firmalarının böylesi değerli bir altyapıyı hazır bulmalarına rağmen, yıllardır kendi hizmetlerini geliştirmek ve abonelerine kaliteli hizmet sunmak için yatırım yapmaktan kaçtıklarını savundu.

“4.5G İHALESİNDE ÇEŞİTLİ OYUNLAR DÖNDÜ” …

4.5G lisans ihalesine de değinen Soysan, “Ülkede iki GSM operatörü var ve ne hikmetse ihaleden çekilen firmalardan birisi için tekrardan ihale açıldı. Nasıl şaibeli bir ilişki var ki özel muamele uygulanıyor. Ortada birçok soru işareti var. Neden iki ayrı ihale açıldığının topluma açıklanması gerekiyor fakat ülkemizde hiçbir konuda şeffaflık ilkesi uygulanmıyor” ifadelerini kullandı. 4.5G teknolojisinin yakın zamanda hayata geçeceğini fakat halen fiyat politikasının ne olacağının bilinmediğini de vurgulayan Soysan, “Maliyetler çok yüksek, döviz üzerinden hizmet veriyoruz diyecekler. Eğer kar elde edemiyorsanız, memnun değilseniz o zaman aradan çekilin bu işi devlet yapsın” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“13 YIL ARADAN SONRA İSTİHDAM YAPILDI” …

Telekomünikasyon Dairesi’nin ciddi bir personel eksikliği olduğunu kaydeden Soysan, 13 yılın ardından 2020 yılında Telekomünikasyon Dairesi’ne istihdam yapıldığını anımsattı. Vezne memuru olarak çalışacak personel kalmadığını, daire personelinin 86 model pickup araçlarla hizmet vermeye çalıştığını, teknik ekipman eksikliği olduğunu vurgulayan Soysan, personelin özveriyle çalıştığını da vurguladı. Sendika olarak her zaman çalışanların yanında olduklarının altını çizen Soysan, “Biz sendika olarak Daire’nin bilgisayarından tutun da çalışma masasına kadar eksiklerini giderdik. Bu devleti yönetenlerin bundan utanması gerekir” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu