EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

İlk sırada Ruslar var

Güney Kıbrıs’ta gayrimenkul piyasasında alıcıların %45’lik bölümünü yabancı uyrukluların oluşturuyor

Güney Kıbrıs’ta gayrimenkul piyasasında alıcıların %45’lik bölümünü yabancı uyrukluların oluşturuyor

Güney Kıbrıs piyasasında yerel dalgalanmaların yaşadığı dönemde yabancı alıcılar önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor

 Ocak-Mart 2024 döneminde Güney’de satılan her 10 gayrimenkulün 4’ünü yabancılar aldı

PİYASANIN %45’İ YABANCI

Güney Kıbrıs’ta gayrimenkul piyasasında alıcıların %45’lik bölümünü yabancı uyrukluların oluşturduğu, Ruslardan sonra bu piyasaya yatırım yapan ikinci en büyük grup olan İsrailli gayrimenkul alıcılarının Güney’deki inşaat sektörünün gidişatını etkilemesinin beklendiği bildirildi. Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum İnşaat Taşeronları Birlikleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Stelios Gavriil gayrimenkul piyasasının 2023’te yükseliş kaydettiğini, istatistik verilerinin 2024’e hafif bir virajla girildiğini gösterdiğine belirtti.

“GÜVENLİ SIĞINAK”

İsrailli gayrimenkul yatırımcılarının Güney Kıbrıs’a gösterdiği ilginin son yıllarda arttığını da ifade eden Gavriil, Gazze’deki “savaş” sebebiyle İsrailli yatırımcıların, bundan sonra atacakları adımlar konusunda beklemede olduğunu ancak, bunu kısa vadeli bir gelişme olduğunu kaydetti. Gavriil, orta vadede İsraillilerin Güney Kıbrıs’ı “gerek ikinci konut veya işyeri ve hatta birincil konut yatırımları için güvenli bir sığınak olarak görecekleri” değerlendirmesinde bulundu.

3 AYDA 1,451 YABANCI

Rum Yönetimi Tapu ve Kadastro Dairesi’nin verilerine göre, Ocak-Mart 2024 döneminde yabancılara yönelik gayrimenkul satışının 418’i (%29) AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına; bin 033’ü (1.033 / %71) de üçüncü ülke vatandaşlarına yapıldı. Toplam bin 451 (1,451) gayrimenkul satışının içinde en büyük payın ise Ruslarda olduğu belirtildi. Baf bölgesindeki uluslararası satışların yerel halkın alımlarını büyük ölçüde aşması ise dikkat çekici bir nokta olarak ön plana çıktı.

İLK ÇEYREK VERİLERİ

Bu arada, açıklanan verilere göre Güney Kıbrıs piyasasında Lefkoşa ve Larnaka bölgesinde artış, Limasol, Mağusa ve Baf bölgesindeki satışlarda ise düşüş görüldü. Ancak, toplamda sağlanan artışın Güney Kıbrıs emlak piyasasının baskılara ve türbülansa dayanma yeteneğini gösterdiği vurgulandı. Özellikle Lefkoşa bölgesi ilk çeyreği ve %42’lik artışa denk gelen toplam 813 satışla kapattı. Larnaka’da % 6’lık artış ve 723 satışla artış görüldü. Baf bölgesi satışlarda %11’lik bir düşüş göstererek sürekli yükseliş eğilimini durdurdu. En büyük düşüş ise %16’lık düşüşle Mağusa’nın serbest bölgesinde yaşandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu