EkonomiGenelManşetTürkiye

İlk sırada yine ‘borsa’ var!

Analistler 2022 sonuna kadar en çok prim yapmasını bekledikleri yatırım araçlarını açıkladı

DENGELİ PORTFÖY DAĞILIMI ÖNEMLİ

Türkiye’de analistler yıl sonunun yaklaştığı bu günlerde paralarına yön verme arayışı içinde olan yatırımcılar için 2022 yılı sonu tahminlerini açıkladı. “Türkiye Ekonomist” yatırımcılara yol göstermek için uzmanlara yatırım araçlarına dair yıl sonu beklentilerini ve portföyler için yatırım önerilerini sordu. Dengeli portföy dağılımının önemine vurgu yapan uzmanların en çok önerdiği yatırım aracı; açık ara farkla hisse olarak öne çıkıyor. Borsa İstanbul’da (BİST) fırsatların devam ettiği belirtilirken, hisse seçimine dikkat edilmesi ve ‘seçici’ olunması gerektiği kaydediliyor.

HİSSELER %60 İLE İLK SIRADA

Analistler, yatırımcılar için 2022 yılı sonu tahminlerini açıklarken borsayı (hisse) %60 ile ilk sıraya yerleştirdi. Hisse sonrasında en fazla önerilen yatırım araçları %10.8 ile altın, %7.5 ile ABD Doları ve %7.5 ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) olarak sıralandı. Özel sektör tahvilleri ve fonlar (ÖST-Fon) %6.7, Euro %4.2 ve Tahvil-bono %3.3 düzeyinde kaldı. Analistler ayrıca, 2023’ün ilk çeyreğinde ise klasik bir riskten kaçış bekliyor. Kaçışta hisse senedi, şirket ve gelişmekte olan ülke bonoları ile emtia dahil, genel olarak riskli varlıklardaki düşüş eğiliminin etkili olacağı kaydedilirken, doların ve ABD bono fiyatlarının yükselmesi öngörülüyor.

DOLAR/TL’DE BEKLENTİ NE YÖNDE?

Her ne kadar TCMB politika faizinde 150 baz puanlık bir indirim yapsa da bu yönde bir adım tamamen fiyatlandığı için TL varlıklar üzerinde anlamlı bir etki yaratması beklenmiyor. Dolayısıyla faiz kararından ziyade TCMB’nin toplantı metninde sonraki dönemlere ilişkin vereceği mesajların daha fazla önem taşıdığı düşünülüyor. Teknik açıdan bakıldığında uzmanlara göre, dolar/TL kurunda 18.65’in üzerinde kapanışlar yapılmadıkça sakin seyrin devam etmesi beklenebilir. Dolar/TL’de yıl sonuna kadar 18.00-19.00 arasındaki fiyatlama reaksiyonun devam etmesi kesin gibi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu