EkonomiGenelKıbrısManşet

İmar Planı hemen şimdi!

Mağusa, İskele Yeniboğaziçi İmar Planı’yla ilgili yaklaşık 3 yıldır devam eden belirsizlik bölge halkını isyan noktasına getirdi. İskele esnafı, seçim sonrasını bekleyecek sabırları kalmadığını vurgulayarak, seçim yasakları yürürlüğe girmeden önce hükümetin gerekli cesareti göstermesi ve imar planının imzalanarak yürürlüğe girmesi için çağrıda bulundu

 

Mağusa, İskele Yeniboğaziçi İmar Planı’yla ilgili yaklaşık 3 yıldır devam eden belirsizlik bölge halkını isyan noktasına getirdi. İskele esnafı, seçim sonrasını bekleyecek sabırları kalmadığını vurgulayarak, seçim yasakları yürürlüğe girmeden önce hükümetin gerekli cesareti göstermesi ve imar planının imzalanarak yürürlüğe girmesi için çağrıda bulundu

ESNAF KAN AĞLIYOR, BELİRSİZLİK SONA ERSİN İSTİYOR… Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı konusu halen belirsizliğini koruyor. Bölgedeki belirsizlik ve halen bölgenin emirnamelerle yönetiliyor olması nedeniyle, özellikle İskele bölgesinin en büyük geçim kaynağı olan İnşaat sektörü büyük darbe almış durumda. Belirsizlikler içerisinde olan bölge halkı ekonomik olarak çöküntüde, esnaf kan ağlıyor fakat yatırımın önünün açılması için İmar Planı konusunda gereken cesaretli adım uzun süredir atılmıyor. Bölge Belediye Başkanları ve Bölge esnafı İmar Planı’nın bir an önce yürürlüğe girmesi ve bölgenin önünün açılması gerektiğini vurguladı.

SADIKOĞLU: BELİRSİZLİK BÖLGEDEKİ YATIRIMLARI BALTALIYOR… Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yaklaşık 3 yıldır devam eden bir süreç olduğuna dikkat çeken İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bu süreçte üzücü olan kısmın emirnamenin yürürlükte olması olduğunu ifade etti. Bölgedeki yapılaşmanın bölgenin ekonomik olarak kalkınmasında da önemli katkısı olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, şu anda bölgede yapılaşmanın da yavaşladığına dikkat çekti. İmar Planı’nın yürürlüğe gireceği şekilde projeler hazırlandığını ve yurtdışına pazarlandığını ifade eden Sadıkoğlu, İmar Planı sürecinin 3 yıldır geciktirilmesi nedeniyle, projelerin hayata geçemediğini ve piyasaya olan güvenin azaldığını da vurguladı.

ZURNACILAR: BİR AN ÖNCE İMAR PLANI ONAYLANSIN, EMİRNAMELER KALKSIN… Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Mustafa Zurnacılar, emirnamelerin imar planı hazırlanıp yürürlüğe girene kadar kısa bir süre için yürürlükte olması gerekirken, 3 yıldır bölgenin emirnameyle yönetildiğini ifade etti. Emirname yürürlükte olduğu sürece ekonomik anlamda birçok sektörün bu olumsuzluktan etkilendiğini vurgulayan Zurnacılar, “3 yıl geçmesine rağmen halen daha emirnamenin yürürlükte olmasına anlam veremiyoruz. Birleşik Kurul’da Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi için bölge belediye başkanlarının onayı olmasına rağmen bu konuda bir adım atılmıyor. Artık İmar Planı’nın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyoruz. En kötü imar planı bile emirnameden iyidir” şeklinde konuştu.

BÖLGE HALKI VE ESNAFI NE DEDİ?

BOHUR ÖZOĞLU: “İmar Planı’ndaki belirsizlik bizleri bilinmezliğe doğru sürüklüyor. Ekonomi zaten dövizden dolayı çökmüş durumdadır. Bir de bölgedeki yatırımların önünün açılmaması nedeniyle tamamen işlerimiz durma noktasına geldi.”

YILMAZ KAYA: “İmar Planı’ndaki belirsizlik önümüzdeki en büyük engeldir. Yarın ne olacağını bilemiyoruz. İnşaat firmaları önlerini göremedikleri için yatırım yapmaktan çekiniyor.”

CEM KANAT: “Mademki yerel yönetimler İmar Planı’nı onayladı hükümet edenler bu planı onaylamak için neyi bekliyor. Bölgemizdeki tek yatırım inşaat sektöründe ve belirsizlik nedeniyle bu sektörde durma noktasına geldi. Yakında işsizliğin önüne geçilemeyecek.”

MUSA AÇANSOY: “Artık bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Biz daha fazla dayanamayacağız. Sadece bizim için değil bölgenin geleceği için, bir an önce hükümetin defalarca müzakere edilmiş olan imar planını yürürlüğe koymasını istiyoruz.”

TURGAY AŞITAŞ: “İnşaat sektörü olmazsa bu bölgede ekonomi de olmaz. Bölgede 3 yıldan beridir devam eden İmar Planı belirsizliği önümüze hep engel olarak çıkıyor. Belirsizlik nedeniyle işler çok azaldı. Umarım sesimiz duyulur.”

HASAN KUNTER: “İmar planı meselesi yılan hikâyesine dönüştü ve Kıbrıs Sorunu’ndan da beter bir hal aldı. Artık tarafların uzlaşıp bir an önce İmar Planı’nın yürürlüğe girmesini istiyoruz.”

AHMET DOYGUNDAĞ: “Esnaf olarak bir an önce İmar Planı’nın imzalanması taraftarıyız. Yanımızda çalışan 30 personel var. Bizim işimiz inşaat sektörüyle. İnşaatlar olmazsa biz bu insanlara nasıl ekmek parası vereceğiz.”

MUSA GÜZELGÖZ: “İnşaat sektörü durursa biz ne yapacağız? Pandemi ve döviz zaten hepimizi derinden yaraladı. İşlerin açılması ve borçlarımızı ödeyebilmeyi beklerken, İmar Planı belirsizliği tamamen belimizi büktü.”

HASAN TAN: “İmar Planı’yla ilgili sorun başlamadan önce iş potansiyeline göre borçlanıp ekipman aldık işlerimizi büyüttük fakat planın gecikmesi ve emirnamenin yarattığı problemler nedeniyle işler kesildi, biz de borçlarımızın derdine düştük.”

SERMET NERELİ: “Bölgede işsizlik hat safhada ve tek iş imkânı inşaat sektörüdür. Bölgenin büyümesi ve gelişmesi için bir an önce İmar Planı hayata geçmelidir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu