KıbrısManşet

İmar planı’nda hangi pazarlıklar döndü?

KTMMOB Genel Başkan Seran Aysal, Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı Devletin bazı ayrıcalıklı kişi veya firmaların menfaat ve talepleri doğrultusunda yasal zeminden uzaklaşarak keyfi bir şekilde yönetildiğini gösteren son dönemin en önemli örneklerinden biri olduğunu açıkladı.

KTMMOB Genel Başkan Seran Aysal, Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı Devletin bazı ayrıcalıklı kişi veya firmaların menfaat ve talepleri doğrultusunda yasal zeminden uzaklaşarak keyfi bir şekilde yönetildiğini gösteren son dönemin en önemli örneklerinden biri olduğunu açıkladı.

“Yapılan pazarlıklar sonucunda revize edilen plan hukuka aykırı olarak Birleşik Kurula sunuldu hatta oylandı”

KTMMOB Genel Başkan Seran Aysal’ın açıklamasında şunları kaydetti:

Yaşanmış olan süreçler, yaratılan ortam ve kamuoyu önündeki tartışmalar toplum hafızasındaki güncelliğini korumaktadır.

İmar planlarını sadece inşa edilecek konut sayısı üzerinden değerlendiren anlayışla sağlıklı bir sonuç almanın asla mümkün olmayacağını tekrar hatırlatmak isteriz.

Şehir Planlama Dairesi plan ekibi tarafından hazırlanan ve yasaya aykırı olarak Resmî Gazete ’de yayınlatılmayı bekleyen Mağusa/İskele/Yeniboğaziçi İmar Planı hakkında bazı yeni çalışmaların başlatıldığı, revizyonların yapıldığı ve Belediyelere sunulacağı duyumları üzerine 29.07.2021 tarihinde yazılı bilgi talebinde bulunduğumuzda sözlü olarak “çalışma yapılmadığı” cevabı almıştık.

Ersan Saner Hükümeti’nin büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi Kurultayı ve devamında erken seçim sürecine girdiğimiz bu dönemde “imar planının desteğe karşılık rant talebine uygun bir şekilde revize edileceği” söylemlerinin yoğunlaşması nedeniyle 12.10.2021 tarihinde bir kez daha yazılı bilgi talebi ve yapılan çalışmanın ileriye götürülmeden paylaşılmasını beklemekte olduğumuzu Şehir Planlama Dairesi’ne hatırlattık.

Derin bir sessizlik sonrasında öğrendiğimiz bilgi, kapalı kapılar ardına gizlenerek yapılan pazarlıklar sonucunda revize edilen imar planının hukuka aykırı olarak Birleşik Kurula sunulduğu hatta oylandığı şeklindedir.

Planın hangi pazarlıklarla ve al ver süreçleri ile hazırlandığı meçhuldür

Ülkenin içinden geçmekte olduğu bu kaos ortamında yaşananlar ortadayken, hükümet istifası sonrasında, parti kurultayı ve seçim arifesinde beklemeye alınan bahse konu planın hangi pazarlıklarla ve al ver süreçleri ile hazırlandığı meçhul, hukuka aykırı, gizlilik içinde ve paylaşmaktan imtina edilerek yürütülen bu sürecin topluma ve ülkeye telafisi imkânsız zararlar vereceği şüphesizdir.

Bu yaşananlara ve yaşanacaklara bilerek göz yuman ve/veya destek vermiş olan Belediye Başkan ve meclis üyeleri de bilmelidir ki; yönetme sorumluluğunu üstlendikleri kentlerde bu plan sonrasında yaşanacak tüm sorunların ve usulsüzlüklerin sorumluluğuna ortaktırlar.

“Çalışmalar gizli pazarlıklarla ve hukuksuz bir şekilde yürütüldü”

Yaşananlara sessiz kalanlar ve gerekli tepkileri zamanında vermeyenler de arzuhale göre hazırlandığı anlaşılan imar planı ile plansız kent ve plansız yaşama destek vermiş olacaklardır. Planlı yaşam, planlı şehirler için sorumlulukla çalışan yerel yönetimler ve tüm paydaşlar ile iş birliği ve dayanışma içerisinde olacağımızı bu vesile ile bir kez daha belirtiriz.

KTMMOB ve Birliğe Bağlı Odalar olarak, içinden geçmekte olduğumuz böylesi bir dönemde “gizli pazarlıklarla yürütüldüğü” duyumlarını doğrularcasına birliğimizle paylaşılmaktan imtina edilen, bazı bilgilerine ulaştığımız planın kamunun yararına olmadığı aşikar olan ve hukuksuz bir şekilde yürütülen bu çalışmalarda ısrar edilirse; toplum menfaatinin korunması, bilimsel akıldan uzaklaşan gayrı yasal uygulamaları ve sorumlularını yargıya taşıyacağımızı, bu revizyonla kimlere ve/veya hangi firmalara ne kadar rant sağlandığını tespit edip açıklayacağımızı kamuoyu bilgisine getiririz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu