DünyaEkonomiManşetTürkiye

IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, dünya ekonomisi için “Henüz en kötüsü yaşanmadı” dedi

Raporda, Türkiye için 2022 enflasyon beklentisi %73.1, 2023 beklentisi de 51.2 oldu

EN KÖTÜSÜ YAŞANMADI… Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun ekim sayısını “Geçim Kriziyle Mücadele” başlığıyla yayımladı. IMF, küresel ekonomideki zorluklarda “Henüz en kötüsünün yaşanmadığını” ve birçok kişi için “2023 yılının durgunluk gibi hissedileceğini” söyledi. IMF’nin raporunda, “Küresel ekonominin gelecekteki sağlığı, kritik olarak para politikasının başarılı bir şekilde ayarlanmasına, Ukrayna’daki savaşın seyrine ve Çin’deki gibi salgınla ilgili arz yönlü daha fazla aksama olasılığına bağlı” denildi.

RİSKLER HALA AŞAĞI YÖNLÜ… Raporda, ekonomik görünüme yönelik risklerin alışılmadık derecede büyük ve aşağı yönlü olmaya devam ettiği vurgulandı. Küresel ekonominin bir dizi çalkantılı zorluk yaşadığının anlatıldığı raporda, yüksek enflasyonun, çoğu bölgede sıkılaşan mali koşulların, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın ve Covid-19 salgınının ekonomik görünüm üzerinde ağır bir baskı oluşturduğu kaydedildi. Dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 6 büyüdüğü anımsatılan raporda, bu yıl için küresel ekonomik büyüme beklentisi %3.2 olarak korunurken, gelecek yıla dair tahmin %2.9’dan %2.7’ye düşürüldü.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ SIKINTILI… Dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birinin art arda iki çeyrek negatif büyüme ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, 2022 büyüme beklentileri de revize edildi. ABD’nin büyüme beklentisi %2.3’ten %1.6’ya indirilirken, Euro Bölgesi büyüme tahmini %2.6’dan %3.1’e yükseltildi. İngiltere’nin büyüme tahmini ise %3.6’ya çıkarıldı. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik 2022 büyüme beklentisi %3.6’dan, %3.7’ye çıkarılırken, 2023 için %3.9’dan %3.7’ye çekildi.

KÜRESEL ENFLASYON ÇIKACAK… Küresel enflasyonun 2022’de %8.8’e yükseleceği, 2023’te %6.5’e ve 2024’te %4.1’e gerileyeceği tahmin edildi. Raporda Türkiye için 2022 yıllık enflasyon beklentisi %73.1 olurken, enflasyonun 2023’te %51.2’ye gerileyeceği tahmin edildi.​​​​​​​ Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi ise %5, gelecek yıl ise %3 olarak öngörüldü. İngiltere’de ise enflasyonun bu yılın sonunda %11.3’e ulaşarak zirve yapması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu