KıbrısManşetToplum

“İngiliz döneminde işe girmek kolay değildi”

Avtepe köyünde çobanlık yaparak geçimini sağlayan 8 çocuklu bir ailenin evladı olan 87 yaşındaki Hasan Nihat, anlattıkları ile geçmişi yâd etti yoklukla mücadelesini anlattı:

Avtepe köyünde çobanlık yaparak geçimini sağlayan 8 çocuklu bir ailenin evladı olan 87 yaşındaki Hasan Nihat, anlattıkları ile geçmişi yâd etti yoklukla mücadelesini anlattı:

DEVRİM DEMİR

OKUYAMADI AMA ŞİİRLERİNİ KENDİ KİTAP YAPTI
Avtepe (Aysimiyo) doğumlu 87 yaşındaki Hasan Nihat, evinin kapısını İskele-Karpaz Gazetesi’ne araladı. 8 çocuklu fakir bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Nihat, çok genç yaşlarda babasının şehit olması ile hayatın en büyük darbesini aldı. İmkânsızlıklar nedeniyle çok istediği eğitimine ilkokuldan sonra devam edemeyen 5 çocuk 15 torun sahibi Hasan Nihat, yaşadıklarını şiire dökerken, toparladığı şiirlerini de kitaba dönüştürdü.

18 YAŞINDA KARAYOLLARINA GİRDİ
Eşini 7 sene önce kaybeden Nihat, çocukları, torunları ve torun çocuklarının sevgisi ile yaşama sarıldı. Avtepe köyünde yaşamını sürdüren Hasan Nihat, çok genç yaşta iş hayatına atıldığını söyledi. 1952 yılında Kıbrıs’ta İngiliz dönemi olduğunu ve kolay kolay Türklerin işe alınmadığını anlatan Nihat, “Zeka bey vardı o dönem, Balalan köyünden tanınmış hakimdi. Bana bir tavsiye kâğıdı verdi, gittim Karayollarına başvurdum. 20 yaşında işe girdim ve 33 yıl hizmet verdikten sonra emekli oldum” dedi.

“BİSİKLETLE İŞE GİDERDİM”
Geçmişi anlatırken zaman zaman gözleri dalan Hasan Nihat, çok fakirlik olduğunu ve sabah yedide Karpaz’daki işinde olabilmek için gece yarısı Avtepe’den yola çıktığı dönemleri anlattı. Yolların toprak, patika olduğunu ve zaman zaman bisikletini sürükleyerek işine yetişmeye çalıştığını anlatan Nihat, “Bir sabah işe sadece 10 dakika geç kaldığım için işimden oluyordum. Bisikletime çantamı yükler yola dökülürdüm, çantamın içinde zeytin ve soğan vardı. Para kazanmak zorundaydık” sözleriyle o günleri hatırladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu