DünyaManşetToplum

İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreninde neler olacak?

Bazı modern değişikliklerin haricinde yaklaşık bin yıldır süregelen gelenek ve ritüellerin uygulanacağı törenin ayrıntıları belli oldu

Bazı modern değişikliklerin haricinde yaklaşık bin yıldır süregelen gelenek ve ritüellerin uygulanacağı törenin ayrıntıları belli oldu.

Annesi 2. Elizabeth’in 8 Eylül’de hayata gözlerini yumduğu andan itibaren kral olan Charles, 6 Mayıs’ta başkent Londra’daki Westminster Manastırı’nda düzenlenecek dini törenle resmen taç giyecek.

Bazı modern değişikliklerin haricinde yaklaşık bin yıldır süregelen gelenek ve törelerin izleneceği seremoni, kralın Londra’daki ikametgahı Buckingham Sarayı’ndan kiliseye doğru geçit töreniyle başlayacak.

Anglikan Kilisesi’nin başındaki Canterbury Başpiskoposu tarafından yönetilecek olan ayinin ardından kortej yeniden saraya dönecek.

Taç giyme töreni Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların geçidi izlemek üzere saray balkonunda yerini alacak olan Kral 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla’yı selamlaymasıyla son bulacak.

İşte törene dair bazı ayrıntılar:

Kortej ve güzergah

  • Kral ve Kraliçe’nin bulunduğu kortejin Buckingham Sarayı’ndan Westminster Manastırı’na doğru izleyeceği güzergah saat 6.00’dan itibaren geçit törenini izlemek için gelenlerin girişine açılacak.
Alessandra Tarantino/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Geçit törenini izlemek isteyenler ön sıralarda yerini almak için geceden beklemeye başlayacakAlessandra Tarantino/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
  • Geçit töreni saat 10.20’de kortejin Buckingham Sarayı’ndan yola çıkmasıyla başlayacak.
  • Kortej önce The Mall üzerinden ilerleyerek Amirallik Kemeri’nin altından geçecek. Trafalgar Meydanı’na ulaşmasının ardından hükümet binalarının bulunduğu Whitehall ve Parliament Caddesi’nde ilerleyecek ve Parliament Meydanı’na ulaşacak. Buradan Westminster Manastırı’nın Büyük Kapısı’na varacak.
  • Kral ve Kraliçe, saraydan manastıra uzanan yolda ilk kez 2012’de Kraliçe 2. Elizabeth’in kraliyetteki 60’ıncı yılının kutlandığı Pırlanta Jübilesi’nde kullanılan altı atın çektiği arabayla ilerleyecek. Korteje 200’e yakın Kral Alay ve Süvari Birliklerinden oluşan askerler eşlik edecek.
Alberto Pezzali/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Kral Charles ve Kraliçe Camila’yı taşıyacak olan altın kakmalı arabayı altı at çekecekAlberto Pezzali/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
  • Manastırdan saraya dönerken yine aynı güzergah izlenecek. Dönüş kortejinin Taç Giyme Töreni Alayı’nda İngiliz Milletler Topluluğu ve Britanya Denizaşırı Toprakları’ndan Silahlı Kuvvetler ve Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri’nin tüm Hizmetlerinin yanı sıra Hükümdar’ın Koruması ve Kraliyet Su Görevlileri de yer alacağı daha geniş bir kortejin eşlik etmesi bekleniyor.
  • Dini törenin ardından Buckingham Sarayı’na geri dönecek olan Kral ve Kraliçe saat 14.30’da balkona çıkarak halkı selamlayacak.
  • Tören resmi olarak Ordu, Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri mensuplarının yanı sıra ve Red Arrows adlı gösteri uçakları altı dakikalık bir uçuşla sona erecek.
AP/AP1953
Kraliçe 2. Elizabeth 1953 yılında taç giyme töreninin ardından eşi Prens Philip ile Buckingham Sarayı’nın balkonunda halkı selamlarkenAP/AP1953

Dini tören

Kral ve Kraliçe’nin saat 11.00’de Westminster Manastırı’na varması planlanıyor. Kralın daha önceki kralların giydiği ipek çoraplı geleneksel kıyafetlerin yerine askeri üniformasında gelmesi bekleniyor.

Ayin öncesinde de yeni bir unsurun eklendiği belirtiliyor. Buna göre kral girişte karşılanırken “Hizmet almaya değil, hizmet etmeye geldim” ifadelerini kullanacak.

Dan Kitwood/WPA Rota
Taç giyme töreninin yapılacağı Westminster Manastırı’nda ana sunağa girişDan Kitwood/WPA Rota

Ayin yedi aşamadan oluşuyor:

1- Tanıma: Kral 3. Charles, Anglo-Sakson döneminden kalma bir gelenekle halka tanıtılacak. Bunun için Canterbury Başpiskoposu ve üç dini yetkili manastırın dört bir köşesinden kral olduğuna dair şüphe olmadığını vurgulayarak “Size Kral Charles’ı takdim ediyorum” demesinin ardından törene katılanlar “Tanrı Kral Charles’ı korusun” diye seslenecek ve trompetler çalacak.

2- Yemin: Kral 1300 yılında Kral 1. Edward için meşe ağacından yapılan ve bugüne kadarki taç giyme törenlerinde kullanılan tahta oturacak.

JACK HILL / POOL / AFP
130’den bu yana taç giyme törenlerinde kullanılan Kral 1. Edward’ın tahtıJACK HILL / POOL / AFP

Ayini yöneten Canterbury Başpiskoposu tarihte ilk defa Anglikan Kilisesi’nin “Her inançtan insanın özgürce yaşayabileceği bir ortamı teşvik etmeye çalışacaktır” ifadeleriyle yemin töreninin açılışını yapacak.

Kral ülkesini kanun ve geleneklere göre yöneteceğine, hukuku ve adaleti merhametle uygulayacağına, Protestan Reform Dinini ve Anglikan Kilisesi’ni muhafaza edip  ve koruyacağına yemin edecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu