DünyaManşet

İngiltere’de ekonomik büyüme Şubat ayında yüzde 0,1’e geriledi

Yavaşlamada otomobil ve bilgisayar ürünleri üretimindeki keskin düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.

İngiltere ekonomisi Ocak ayında yüzde 0,8 büyümüştü.

Yavaşlamada otomobil ve bilgisayar ürünleri üretimindeki keskin düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.

Üretimdeki düşüş, turizm ve seyahat gibi hizmet sektörlerindeki büyümeyle dengelendi.

ONS, İngiltere ekonomik büyümesinin Şubat 2020’deki pandemi öncesi seviyesinin yüzde 1,5 üzerinde olduğunu açıkladı.

Ekonomistler, İngiltere’nin Ocak sonunda Covid-19 sınırlamalarını kaldırmasının arından Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) Şubat ayında yüzde 0,3 oranında büyümesini bekliyordu.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Şubat ayı büyüme rakamlarını “memnuniyetle karşıladığını” söyledi. Sunak, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali’nin İngiltere’de ek ekonomik belirsizliğe neden olduğu doğru ancak Putin’in sebepsiz işgaline karşı güçlü bir şekilde yanıt verdik.” dedi.

İngiliz Endüstri Konfederasyonu’nda (CBI) Baş Ekonomist Alpesh Paleja verilerle ilgili, “Ekonomik büyümenin yılın başındaki sıçramanın ardından Şubat ayında yavaşlaması sürpriz değil” dedi ve ekledi:

“Ekonominin genel görünümüne etki eden yakın vadeli zorluklar, güçlenen bir yaşam maliyeti krizi ile birlikte artıyor. İşletmeler ayrıca Ukrayna çatışması nedeniyle artan maliyet baskıları ve tedarik zincirindeki aksamalar gibi tersliklerle boğuşuyor.”

YARI İLETKEN ÇİP KITLIĞI

ONS, endüstriyel üretimdeki düşüşün, ulaşım ekipmanı üretimindeki “tamamen otomobil imalatındaki düşüşe bağlı” yüzde 5,4’lük azalıştan kaynaklandığını söyledi.

ONS’e göre Şubat ayında bilgisayar ve elektronik ürünlerin üretiminin düştü.

Uluslararası danışmanlık ve muhsebe hizmetleri firması PwC’nin İngiltere’de Kıdemli Ekonomisti Barret Kupelian: “Yarı iletken kıtlığı diğer Avrupa ekonomilerini de zorluyor.

“Üretimde birim GSYİH başına ortalamanın üzerinde enerji tüketildiği için yüksek enerji fiyatlarına bağlı zorluklar yaşanabilir. Bu durumun gelecekteki verilere yansıdığını da göreceğiz.” dedi.

Büyüme rakamlarına göre İngiltere’nin inşaat sektörü de daraldı ancak daralma oranı üretim sektörlerine kıyasla daha yavaştı.

Danışmanlık şirketi Capital Economics düşüşün kısmen Eunice, Dudley ve Franklin gibi kasırgalar nedeniyle inşaat projelerinin ertelenmesinden kaynaklandığını söyledi.

Verilerdeki tek iyileşme konaklama, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinde görüldü. Üç hizmet sektöründe de Omicron sonrasında büyüme gözlendi.

PwC’den Kupelian, büyüme ivmesinin “konaklama ve yeme içme hizmetleri, etkinlikler, sanat, eğlence ve rekreasyon dahil olmak üzere ekonominin pandemiden en çok etkilenen sektörlerine doğru kaydığını” söyledi.

Kupelian, “Bu sektörlerden daha fazla büyüme gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu