DünyaEkonomiManşetToplumTürkiye

İngiltere’de ev alan Türk yatırımcı sayısı 180 bini aştı

Son yıllarda Türkiye’de yaşayan konut yatırımcılarından İngiltere’ye hücum var.

Son yıllarda Türkiye’de yaşayan konut yatırımcılarından İngiltere’ye hücum var.

 BÜYÜK İLGİ VAR
Türkiye’den yatırımcıların İngiltere emlak piyasasına yönelik ilgisinin son 4 yılda ikiye katladığı bildiriliyor. Bu veriler, Londra’da 25 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Neşe Alex Jenkins’in Dünya Gazetesi’nden Emre Ergül’ün ile yaptığı söyleşide ortaya çıktı. Bu verilere göre, Türkiye’den İngiltere’ye gayrimenkul yatırımı yapanların sayısı 2018’de 85 bin iken 2023’te bu sayı 180 bini aştı. Jenkins, gayrimenkul yatırımı için İngiltere’nin avantajlarını şöyle sırladı: “Türk yatırımcı açısından baktığımızda lokasyon itibarıyla Türkiye’ye yakın, genel olarak ekonomisi iyi. Emlak yatırım risk faktörleri çok alt seviyede, istikrarlı. Kiralama talepleri arzın çok üzerinde ve yatırım dönüşü yüksek.”

3 FARKLI GRUP YATIRIMCI
Türk yatırımcının başta Londra olmak üzere 300 bin sterlinden başlayıp 5 milyon sterlinin üzerinde yatırımlar yaptığını dile getiren Jenkins, İngiltere’ye yatırım yapan Türkiye kökenlileri üç ayrı gruba ayırdı. Bu gruplar şöyle:

1’İNCİ GRUP: 300-500 bin sterlin arasında yatırım yapanlar. Bu rakam İngiltere emlak piyasasına yatırımın giriş seviyesi. Genelde çocukları İngiltere’de okuyan bu grup, son olarak 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’deki evlerini, arabalarını satıp “güvenli limana” sığınma peşinde.

 2’NCİ GRUP: 1 milyon-1.5 milyon sterlin arasında yatırım yapanlar. Bu grupta daha çok Türkiye’de orta işletme sahipleri yer alıyor.

3’ÜNCÜ GRUP: 5 milyon sterlin ve üzeri yatırım yapanlar. İyi gelir sahipleri, Türk emlak piyasasında portföyü olanlar vb. Bunlar birden çok konut/ofis/arazi alıp alternatif pörtföy hazırlıyor.

 GÖZDELERİ LONDRA
Jenkins’e göre ilk grubun gözdesi Londra dışındaki kentler. İki ve üçüncü grup ise Londra yatırımcısı. Üçüncü grubun favori bölgeleri Chelsea, South Kensington ve Knightssbridge. İkinci grubun gözdeleri ise Bettersea, Clapham ve Wandsworth.

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu