DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de inşaat sektörü hızlı büyüyor

İnşaat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçen ay 55,5 seviyesine yükseldi

İnşaat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçen ay 55,5 seviyesine yükseldi

PMI verilerinde, 50’nin üstü “sektörel büyüme”, 50’nin altı ise “daralma” olarak kabul ediliyor.

SON 4 AYIN EN HIZLI BÜYÜMESİ… İngiltere’de inşaat sektörü, kasımda son 4 ayın en hızlı büyümesini kaydetti. IHS Markit/CIPS tarafından yayımlanan inşaat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçen ay 55,5 seviyesine yükseldi. Ülkede ekimde 54,6 olan inşaat sektörü PMI verisi, kasımda son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Öncü veri olarak kabul edilen PMI verilerinde, 50 seviyesinin üstü sektörel büyüme, 50 seviyesinin altı ise daralma olarak kabul ediliyor.

EN KÖTÜ DÖNEM GERİDE KALMIŞ OLABİLİR… IHS Markit/CIPS’ten yapılan açıklamada, inşaat sektöründe yaz aylarından bu yana yaşanan tedarik sorununa ilişkin en kötü dönemin geride kalmış olabileceği belirtildi. İngiltere’de fiyat artışlarının inşaat sektörünü de etkilediği aktarılan açıklamada, inşaat şirketlerinin yüzde 72’sinin inşaat malzemelerinde maliyet artışları olduğu bilgisini paylaştığı kaydedildi.

KONUT FİYATLARI DA SERT ARTIYOR… İngiltere’de en son açıklanan veriler, ülkede eylül ayı itibarıyla konut fiyatlarının aylık bazda 14 yılın en sert yükselişini kaydettiğini ortaya koydu. Konut finansman kuruluşu Halifax, 2021 yılı eylül ayına ilişkin konut fiyatları verilerini açıkladı. Buna göre, İngiltere’de konut fiyatları eylülde aylık bazda yüzde 1,7 yükseldi. Böylece İngiltere’de ortalama bir konutun fiyatı eylül ayında 4 bin 425 sterlin artarak 267 bin 587 sterline yükselmiş oldu.

AYLIK BAZDA %7,4 BÜYÜME OLDU… Ülkede konut fiyatları eylülde yıllık bazda ise yüzde 7,4 yükseldi. Konut fiyatlarında ağustosta yıllık bazdaki artış yüzde 7,2 seviyesindeydi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Halifax Direktörü Russell Galley, “Ortalama konut fiyatları bu zamana kadar olduğu en yüksek seviyesinde.” ifadesini kullandı. Halifax’tan yapılan açıklamada, enflasyondaki yükseliş ve vergilerin yükselmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde konut fiyatlarındaki artışın hız kesebileceği belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu