DünyaGenelManşet

İngiltere’de kira ve ev fiyatları durmuyor

İngiltere’de konut fiyatlarının Ocak 2022-Ocak 2023 periyodunda %6.3 arttığı hesaplandı

Ortalama konut fiyatları son bir yılda yaklaşık 17 bin sterlin artışla 290 bin sterline ulaştı

Kira fiyatları başta Londra olmak üzere, birçok kiracıyı büyük şehirlerden uzaklaştırıyor

ORTALAMA EV 290 BİN STERLİN…

İngiltere’de hem konut fiyatlarında hem de kira fiyatlarındaki artış kısa bir duraklama döneminin ardından sürüyor. İngiliz Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) tarafında yapılan açıklamada, konut fiyatlarının Ocak ayında aylık bazda gerilediği ancak, yıllık bazda %6.3 yükseldiği belirtildi. Açıklamada, ülkede ortalama konut fiyatlarının son bir yılda yaklaşık 17 bin sterlin artışla 290 bin sterline ulaştığı kaydedildi. ONS verileri, konut fiyatlarının Ocak’ta aylık bazda ise %0.6 gerilediğini gösteriyor. Fiyatlar, Aralık 2022’de de bir önceki aya göre %0.4 azalmıştı.

KİRALAR 2016’NIN REKORUNU KIRDI…

İngiliz Ulusal İstatistik Kurumu kiralarla ilgili açıklamasında da İngiltere’de ev kiralarının ise yıllık bazda %4.6 artarak 2016 yılından bu yana en sert yükselişini kaydettiği bildirildi. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ONS Konut Piyasaları Başkanı Aimee Nortn, “İngiltere’de kiralar artmaya devam ediyor. Ülkede konut kiralarında şubat ayı itibariyle yıllık bazda 2016 yılından bu yana en sert yükseliş kaydedildi.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ŞEHİRLERDEN KİRA GÖÇÜ…

Öte yandan, yapılan bir araştırmaya göre, kira fiyatlarının, birçok kiracıyı büyük şehirlerden uzaklaştırdığı saptandı. Rightmove, hayat pahalılığı baskıları nedeniyle birçok kiracının, büyük şehirlerde yaşadıkları yerden taşınmayı düşündüğünü açıkladı. Ev sahipleri tarafından belirlenen kira fiyatlarının bir yılda %6-12 arttığı ve kiracı taleplerinin de yüksek olduğu belirtildi.

LONDRA İLK SIRADA…

Emlak acentesi Foxtons tarafından yapılan açıklamalarda da seçenek yetersizliğinin insanları Londra’dan uzaklaştırdığı ifade edildi. Rightmove verileri, kiracıların %42’sinin şu anda yaşadıkları şehirden taşınmayı düşündüğünü gösteriyor. Birleşik Krallık genelinde analiz edilen en büyük 10 şehir arasında, bu duruma en yatkın şehrin başkent Londra olduğu ortaya çıktı. Londra’yı Sheffield ve Manchester’ın takip ettiği görüldü.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu