DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de konut fiyatları uçuşta

Konut fiyatlarında son 15 yılın en büyük çeyrek dönemlik artışı kaydedildi

Konut fiyatlarında son 15 yılın en büyük çeyrek dönemlik artışı kaydedildi

Halifax verilerine göre, ortalama konut fiyatları 272 bin 992 sterlin (362 bin dolar) oldu.

ORTALAMA BİR KONUT 272 BİN STERLİNİ GEÇTİ… İngiltere’de konut fiyatlarında son 15 yılın en büyük çeyrek dönemlik artışı kaydedildi. Konut kredi kuruluşu Halifax verilerine göre, konut fiyatları Kasım’da sona eren üç aylık dönemde yüzde 3,4 oranında arttı. Bu, 2006’dan bu yana görülen en büyük çeyreklik artış oldu. Son yaşanan artışlarla birlikte ortalama konut fiyatları 272 bin 992 sterlin (362 bin dolar) oldu.

EN BÜYÜK ARTIŞ GALLER’DE… Sadece Kasım ayında fiyatlar yüzde 1 oranında arttı, böylece fiyat artışları 5. ayda da devam etti. Geçen yıla kıyasla ise fiyatlar yüzde 8,2 oranında arttı. En büyük artış ise Galler’de gerçekleşti. Galler’de ortalama konut fiyatı ilk kez 200 bin sterlin seviyesini aştı. Londra’da ise fiyatlar geçen ay yüzde 1,1 artarken, ortalama konut fiyatı 265 bin sterlin civarına yükseldi.

BOE’NİN FAİZ ARTIRIM İHTİMALİ VE İVME… Halifax tarafından yapılan açıklamada azalan stoklar, güçlü istihdam piyasası ve konut kredisi faizlerinin tarihi düşük seviyelerde olmasının fiyat artışlarında etkili olduğu ancak İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) faiz artış beklentisiyle bu ivmenin yavaşlayabileceği belirtildi. Halifax Yöneticisi Russell Galley Omikron varyantının ekonomik güveni zedeleyebileceğini de ifade etti.

NATIONWIDE’IN VERİLERİ DAHA FARKLI… Öte yandan Nationwide’ın verilerine göre konut fiyatlarındaki yıllık artış Kasım ayında yüzde 10’a ulaştı. Artış oranı salgın öncesine göre ise yüzde 15 oranında saptandı. Ülkede ekim ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 9,9 artış göstermişti. Nationwide ayrıca, ülkede ortalama bir konut fiyatını 252 bin 687 sterlin seviyesinde gösterdi. Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, koronavirüs (COVID-19) varyantı Omicron’un konut piyasasına olası etkilerinin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu