DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de konut talepleri düşüyor

Adım adım yükselen mortgage faizleri ilk konut taleplerini düşüşe geçirdi

Adım adım yükselen mortgage faizleri ilk konut taleplerini düşüşe geçirdi

TALEPLERDE %26 AZALMA VAR

İngiltere’de konut taleplerinde ciddi oranda düşüşler olduğu açıklandı. Mortgage faizlerindeki artışların, ilk evini almak isteyen birçok kişinin planlarını ertelemesine yol açtığı görülüyor. Rightmove tarafından yayınlanan verilere göre, ilk evini almak isteyen kişilerden gelen talepler, Ekim ayında aylık bazda %26 oranında düşüş gösterdi. Genel olarak alıcı taleplerinin de bir yıl öncesine kıyasla %20 oranında azaldığı ortaya çıktı.

FAİZLER %2,5’DEN %6’YA ÇIKTI

Ev almak isteyenlerin, borçlanma masraflarındaki büyük artış ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle daha temkinli davranmaya başladığı ifade ediliyor. Halihazırda yükselişte olan faiz oranları, Muhafazakâr Parti’nin mini-bütçesinin ardından daha da hızlı artmaya başladı. The Guardian’a göre, iki yıl sabit faizli mortgage anlaşmalarında görülen ortalama faizler, yaklaşık bir yıl önce %2,25 seviyesindeydi. Son haftalarda ise bu faizler %6’nın üzerine çıkmış durumda.

FİYAT ARTIŞLARI DURDU

İngiltere’de son olarak yapılan bir araştırmaya göre, ev fiyatları, iki yıldan fazladır süren artışın ardından geçen ay durakladı. Araştırmayı yapan Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics), tarafından yapılan açıklamalara göre, bunun en büyük nedenlerinden biri, mortgage faizlerindeki artışlar. Mortgage faizlerinde yaşanan büyük artışların, ev almak isteyenleri daha temkinli hale getirdiği belirtildi. Piyasa hareketliliğinin azalması, satıcının istedikleri fiyatlarda indirime gitmesine yol açıyor.

KİRALAR %4 ARTACAK

Rics’e göre, İngiltere’nin bazı bölgelerinde ev fiyatlarında düşüş görülse de İskoçya ve Kuzey İrlanda’da fiyatlar yavaş yavaş yukarı doğru gitmeye devam ediyor. Öte yandan, Rics tarafından yapılan tahminlere göre ayrıca, ülke genelindeki kira fiyatlarında bir yıl içerisinde %4 oranında artış yaşanacak. Güçlü kiracı talepleri ve piyasadaki kiralık ev sayısındaki dengesizliğin, kira fiyatlarını artırması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu